Kedves Barátunk!
2023. október 2.

Hírlevelünkben irodalmi vacsoraestünk kapcsán hívjuk játékra Önöket, beszámolunk rendezvényekről és ajánljuk új blogbejegyzéseinket is! 

Az állatok világnapja a nemzeti könyvtárban
RENDEZVÉNY 2023. október 4.

Az állatok világnapja alkalmából ismét meghirdetjük állatábrázolásokat bemutató vársétánkat, amellyel nyílt napjainkon már találkozhattak. Várjuk Önöket 10 és 14 órai indulással október 4-én!  

További részletek

Exkluzív irodalmi vacsoraest II.
RENDEZVÉNY 2023. október 19.

A Kultúrtörténeti ínyencségek az OSZK állományából című gasztronómiai programunkat második alkalommal rendezzük meg. A helyszín: október 19-én 17 órakor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum. Játsszon velünk és nyerjen kétszemélyes belépőt vacsoraestünkre!

További részletek

Madách-jubileum az Országos Idegennyelvű Könyvtárban
BESZÁMOLÓ 2023. szeptember 28.

A Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája ősbemutatójának 140. évfordulója alkalmából 2023. szeptember 28-án Madách műfordítói és -életmű-konferenciát rendezett az OIK. Az ember tragédiája a világirodalomban. A Madách-mű fordításai és fordítói 1862-től napjainkig címmel nyílt kiállítást október végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

További részletek

30 éves a Hét Krajcár Kiadó
BESZÁMOLÓ 2023. szeptember 28.

Az alapítók – ötven író – saját forintjaik (krajcárjaik) összedobásával hozták létre a Móricz Zsigmond Alapítványt, majd megszületett a Hét Krajcár Kiadó. Első könyvük névadójuk, Móricz Zsigmond Hét krajczárjának hasonmása volt, és Tamási Lajos válogatott verseinek kötete, a Hazatérés indította útjára a kiadót harminc évvel ezelőtt.

További részletek

A hindu herceg – Márk Tivadar emlékezete
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Halálának 20. évfordulója alkalmából emlékezünk Márk Tivadar jelmeztervezőre, Kossuth-díjas művészre, az Operaház örökös tagjára. A „hindu herceg” – ahogy pályatársai, ismerősei becézték az Operaházban – 1908-ban született, művészi pályájának kiemelkedő volta mellett könyvtárunk külön is hálával tartozik neki, hiszen terveit az OSZK Színháztörténeti Tárának adományozta.

További részletek

Töréspont és szakítópróba. A pákozd-sukorói ütközet 1848. szeptember végén
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Katonai emlékpark, 1848-as pákozdi emléktúra, egy unalmas vagy éppen izgalmas történelemóra, avagy az ismert Cseh Tamás-sláger sora, „Pákozd, Sukoró, cifra mogyoró” – a pákozdi csata neve valami miatt biztosan ismerősen cseng a fülünkben. Az ütközet 175. évfordulójára készült megemlékezésünkkel könyvtárunk korabeli anyagaiból válogatva nézünk be a tények színfalai mögé...

1. rész és 2. rész

Elek nagyapó, a mesemondó bácsi
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Benedek Elek születésnapja, a magyar népmese napja. Az idei évforduló alkalmából ajánljuk blogbejegyzésünket a szerző pályájáról. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd