Kedves Barátunk!
2023. július 17.

Szeretettel várjuk önöket egész nyáron! Hírlevelünkben Az ember tragédiája ősbemutatójához kapcsolódó időszaki kiállításunkat és új blogbejegyzéseinket is ajánljuk. 

140 év – Álom a színpadon. Madách Imre: Az ember tragédiája
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2023. szeptember 21-ig

Kiállításunkon a Színháztörténeti és Zeneműtár színháztörténeti gyűjteményéből, valamint a Történeti Fénykép- és Interjútár mozgóképei közül mutatunk be néhány különösen érdekes dokumentumot Madách Imre születésének 200. és Az ember tragédiája színházi ősbemutatójának 140. évfordulója alkalmából.

További részletek

Kollégáink is előadtak a Magyar Könyvtárosok Egyesületének Vándorgyűlésén
HÍR 2023. július 13–14.

Az idén Tatabányán rendezték meg a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) vándorgyűlését, Inspiráció – Elköteleződés – Képessé tétel – Kapcsolatrendszer címmel, amelyen az OSZK több előadással is képviselte magát. 

További részletek

A LIBER 2023 konferencia legjobb poszterelőadása
HÍR 2023. július 7.

A 2023. július 5. és 7. között Budapesten megrendezett LIBER 2023 konferencia legjobb poszterelőadásáért járó díjat az EODOPEN projekt munkatársai vihették haza. A poszter megtervezésében és bemutatásában kollégáink, Dancs Szabolcs és Ráczné Radó Rita is részt vettek, a díjat a Tartui Egyetem könyvtárának munkatársai, a projekt kommunikációért felelős munkacsoportjának tagjai, Elena Sipria-Mironov és Liisi Lembinen vehették át.

További részletek

Disciplines of knowing in the early modern world (A tudás diszciplínái a kora újkorban)
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A nemzeti könyvtár munkatársai is előadást tartottak a reneszánsz/koramodern tanulmányok és a történelem/tudományfilozófia kapcsolatát vizsgáló nemzetközi kutatócsoport, a SCIENTIAE 2023. június 7. és 10. között Prágában, a Cseh Tudományos és Műszaki Társaságok Szövetsége épületében rendezett Disciplines of knowing in the early modern world (A tudás diszciplínái a kora újkorban) című konferenciáján, amelyre öt kontinensről érkeztek a tudománytörténet kutatói.

További részletek

A Londonba kitelepülő Hillinger Oszkár bankigazgató
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ex libris gyűjtők, gyűjtemények című sorozatunk 36.  részében ezúttal Hillinger Oszkárt és gyűjteményét mutatjuk be. Hillinger karrierje csúcsán bankigazgató volt, a Magyar–Olasz Bank élén állt. Magas beosztása elegendő ürügy volt arra, hogy 1951-ben nejével együtt több évre kitelepítsék Jászkisérre. Ekkor műértékei közül több bútort, szobrot, néhány kerámiát és textilt az Iparművészeti Múzeumban helyeztek letétbe, Hillinger kisgrafikai gyűjteményével együtt. Műtárgyai érdekes, válogatott darabok voltak, melyeket részint külföldön vásárolt.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd