Kedves Barátunk!
2023. július 3.

Hírlevelünkben megemlékezünk a 25 éve elhunyt Gábor Miklós színművészről, ajánljuk a zirci könyvtárunkról készült podcastot és egy kétrészes konferenciabeszámolót is olvashatnak a digitális bölcsészet témaköréből. 

A Budai krónika Zalaegerszegen
HÍR 2023. június 26.

2023. június 26-án könyvtárunk munkatársa, Farkas Gábor Farkas művelődéstörténész előadást tartott a magyarországi könyvnyomtatás 550. évfordulója alkalmából megjelentetett Budai krónika fakszimile kiadásáról a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, Zalaegerszegen.

További részletek

A Könyvtári Intézet képzéseinek részvételi adatai
HÍR 2023 júniusa

Az OSZK Könyvtári Intézetének (KI) szakmai képzéseire és továbbképzéseire vonatkozó 2023-as részvételi adatok szerint az intézet által szervezett első féléves képzéseken összesen 233 fő vett részt. A KI két szakmai képzése közül a segédkönyváros-képzésben 29 fő végez júliusban, június harmadik hetében pedig 12 fő fejezi be a hároméves könyv- és papírrestaurátor szakmai képzés első tanévét.

További részletek

A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár – Németh Gábor, igazgató, Podcast 9. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az OSZK kilencedik podcastjében Németh Gáborral, a zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár vezetőjével beszélgettünk: A monostor könyv nélkül olyan, mint a város vagyon nélkül, a vár seregek nélkül, a konyha edények nélkül, az asztal étel nélkül, a kert fű nélkül, a mező virág nélkül és a fa levelek nélkül.

További részletek

25 éve, 1998. július 2-án hunyt el Gábor Miklós színművész, rendező, író
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Gábor Miklós Kossuth-díjas színművész, rendező, író, érdemes és kiváló művész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Zalaegerszegen született (1919. április 7-én). Édesapja, Gábor Béla mozitulajdonos volt a városban, s amikor a család 1926-ban Székesfehérvárra költözött, ő továbbra is üzemeltette a zalaegerszegi mozit. (Gábor Béla 1948 körül az USA-ba emigrált.)

További részletek

A kulturális örökség adatai mint bölcsészettudományi kutatási adatok? 1–2. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Beszámoló a DARIAH éves konferenciájáról. Június 7. és 9. között szervezte meg éves ülését Budapesten a DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities – A művészetek és humán tudományok digitális kutatási infrastruktúrája) nemzetközi kutatói szervezet. A konferencia idei témája: Cultural Heritage Data as Humanities Research Data? (A kulturális örökség adatai mint bölcsészettudományi kutatási adatok?). A konferencián a Digitális Filológiai és Webarchiválási Osztály több munkatársa – Makkai T. Csilla, Kalcsó Gyula, Szűcs Kata Ágnes, Varga Emese – is részt vett.

További részletek: 1. rész és 2. rész

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd