Kedves Barátunk!
2023. június 19.

Szombaton várjuk önöket a Múzeumok Éjszakája programjaira! Hírlevelünkben egy aznap megnyíló kiállításról, kollégáink külföldi előadásairól és új podcastunkról is olvashatnak, valamint felhívjuk figyelmüket új blogsorozatunk első részére.

TRendállítás 2023 – Múzeumok Éjszakája az OSZK-ban
RENDEZVÉNY 2023. június 24.

Június 24-én a nemzeti könyvtár zsongása is megtölti majd Szent Iván éjszakáját. Színes programkínálattól csillog majd az este, amelyben minden korosztály találhat valami maradandót. A rendezvény napján 9 órától másnap hajnali 1 óráig ingyenes beiratkozási lehetőséget biztosítunk mindenkinek, továbbá a meglévő olvasójegyek meghosszabbítása is díjtalan lesz. A hosszabbítás a 2024. évi Múzeumok Éjszakájáig érvényes. –  Kapcsolódó tartalom: Számolócédula – az alkalmazott grafika „kültelki csibésze”

További részletek

A kézműves és a tömeges digitalizálás kulisszatitkai – Podcast, 8. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Nyolcadik podcastunkban Pohánka Xéniával és Kukár Barnabás Manóval beszélgettünk. Pohánka Xénia a digitalizáló osztály fotóscsoport-koordinátora, Kukár Barnabás Manó pedig az osztály vezetője.

További részletek

Gyorsjelentés – Országos Könyvtári Statisztika, 2022. év
HÍR 2023 júniusa

Az OSZK Könyvtári Intézete az év végén megjelenő Könyvtári trendjelentések mellett új, rendszeres elemzéssel jelentkezik a jövőben. Gyorsjelentés formájában, előzetes országos könyvtárstatisztikai adatok publikálásával szeretnénk megmutatni a hazai könyvtári rendszer főbb trendjeit, változásait – pár héttel a kitöltési időszak lezárulása után.

További részletek

Munkatársaink tudományos előadásai Prágában és Poitiers-ben
HÍR 2023 júniusa

A nemzeti könyvtár munkatársai is előadást tartottak a SCIENTIAE 2023-as, Prágában rendezett konferenciáján, amelyre öt kontinensről érkeztek a kora újkorral foglalkozó kutatók. Korondi Ágnes, az ELKH–OSZK Fragmenta et Codices Kutatócsoport munkatársa az Exotic Ecdotics and Semiotics – The Purpose and Usefulness of Textual Criticism for Hardly Editable Manuscripts című konferencián tartott előadást Poitiers-ben.

További részletek: Prága és Poitiers

Eltűnt helynevek nyomában. Első rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Új blogsorozatunkban elsőként a Pataházi-sziget (Cserebogár-sziget) elnevezésről olvashatnak. – el A történelem során nem csupán települések enyésztek el, hanem földrajzi képződmények és velük együtt nevük is. Pataháza és a Pataházi-sziget története mindkét esetre példa. Az előbbi Győr részévé válva szűnt meg önálló településként létezni, az utóbbi a Mosoni-Duna-ág szabályozása nyomán tűnt el, de nevüket és emléküket régi metszetek és térképek sora őrzi.

További részletek

50 rajz egy nagyszerű embertől
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Huszonöt évvel ezelőtt hunyt el László Gyula régész, képzőművész – Halálának 25. évfordulójára a neves régész-képzőművész 50 rajz a honfoglalókról című művének bemutatásával emlékezünk.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd