Kedves Barátunk!
2023. május 8.

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy kiállításaink 2023. május 31-ig ingyenesen látogathatók, s hogy az OIK május 2-ától megnyitotta kapuit.E heti hírlevelünkben a Családok és emlékhelyek napjára invitáljuk önöket, ajánljuk néhány blogposztunkat, köztük a Baktay Ervin halálnak 60. évfordulója kapcsán megjelent összeállításunkat. Kérjük, támogassa működésünket adójának 1%-ával! Online felhívás a corvina.hu bővítése kapcsán. 

Családok és emlékhelyek napja a nemzeti könyvtárban
RENDEZVÉNY 2023. május 13.

2023. május 13-án a Családok és emlékhelyek napja alkalmából ismét nyílt napot tart a nemzeti könyvtár. Egész napos rendezvénysorozatunkban a család minden tagja találhat magának olyan programot, amiért érdemes a könyvtárban tölteni a szombatot.

További részletek

A háromszólamú vers – Új magyar verstan
RENDEZVÉNY 2023. május 18.

Az OSZK szeretettel várja az érdeklődőket Deák-Sárosi László: A háromszólamú vers – Új magyar verstan és hangzó Példatár című kötetének bemutatójára. A könyvet ismertetik: Balázs Géza nyelvészprofesszor (SZFE), Deák-Sárosi László, a könyv szerzője, valamint Véghelyi Balázs, az Üveghegy Kiadó vezetője.

További részletek

Elnököt választott a Magyar Könyvtárosok Egyesülete
RENDEZVÉNY 2023. május 3.

A küldöttgyűlés 88%-os százalékkal Gerencsér Juditot választotta meg az egyesület új elnökének. Az új elnök beiktatási beszédében elmondta, hogy szándékai szerint az MKE elnökségével, tanácsával, illetve területi és szakmai szekcióival való szoros, hatékony együttműködés lehetőséget biztosíthat a hazai könyvtárak és könyvtárosok életének még pozitívabb irányba való változtatására és fejlesztésére. 

További részletek

„Egy a szív, az akarat!” Közösségek Hete 2023
RENDEZVÉNY 2023. május 2.

2023. május 2-án a nemzeti könyvtár adott otthont az „Egy a szív, az akarat!” Közösségek Hete 2023 országos rendezvénysorozat sajtótájékoztatójának. A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódó esemény 2023. május 8–14. között immár hetedik alkalommal irányítja a közösségi értékekre, a közösség megtartó erejére a figyelmet.

További részletek

Előrendelhető a Budai krónika csúcsminőségű facsimile kiadása
FELHÍVÁS 2023. május 26-ig

A Chronica Hungarorum [Budai krónika] kinyomtatásának 550. évfordulója alkalmából 2023. május 27-étől kézbe vehető a mű csúcsminőségű fakszimiléje a latin, magyar és angol nyelvű kísérőkötettel együtt, sorszámozott bibliofil és gyűjtői változatban. 2023. május 26-ig lehetőség van előrendelésre.

További részletek

„A hindú lélek rajongó kutatója” – Az erdélyi lapok tudósítása Baktay Ervin indiai utazásáról
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Hatvan éve hunyt el Baktay Ervin orientalista, India-kutató, művészettörténész, muzeológus, író, lapszerkesztő.  Első, három évig tartó indiai utazása során Baktay Ervin Keleti Levelek címmel rendszeresen küldött tudósításokat, útibeszámolókat a magyar napilapok számára, mert ott tartózkodását részben az ebből kapott honoráriumokra, részben festői kvalitásai kamatoztatására kívánta alapozni.

További részletek

Magyarországi Boldog Gizella, az első magyar királyné
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az első magyar királyné, a kora középkor Európájában vezető dinasztiának számító Liudolf-házból származó Boldog Gizella megítélése a történeti kutatásoknak köszönhetően sokat változott. Az elbeszélő források egy része mostohán bánt vele. Az ezekre is épülő, többek között az István a király című rockoperából is jól ismert képet, amely szerint Gizella „unta a politikát” és úgy vélte, Istvánt „ráncba kell szedni, hogy beérje Europapát”, a kutatásnak sikerült megcáfolnia.

További részletek

„Egy csodálatos színházművész”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

150 éve, 1873. május 3-án született Hevesi Sándor, író, rendező, a Nemzeti Színház igazgatója.  „Fülep, a maga honfitársa azt mondja, hogy maga egy csodálatos színházművész.” („Fülep, your countryman, tells me you are a wonderful theatre artist.”) Ezekkel a szavakkal vezette be Hevesi Sándorhoz intézett kérését 1908 februárjában írt levelében Edward Gordon Craig, színész, rendező, grafikus és színpadi tervező, aki emellett a 20. század első felének egyik meghatározó színházelmélet-alkotója is volt.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd