Kedves Barátunk!
2023. május 2.

Felhívjuk kedves Látogatóink figyelmét, hogy kiállításaink 2023. május 31-ig ingyenesen látogathatók. E heti hírlevelünkben a szentatyának készült reprezentatív ajándékról, az OIK újranyitásáról, a Szent István Társulat alapításának 175. évfordulója kapcsán megrendezett konferenciánkról, valamint blogbejegyzéseinkről is olvashatnak.    

Kérjük, támogassa működésünket adójának 1%-ával! Online felhívás a corvina.hu bővítése kapcsán. 

Az OSZK ajándéka Ferenc pápának
HÍR 2023 áprilisa

Őszentsége Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán a nemzeti könyvtár büszke arra, hogy az általa újonnan kiadott Budai krónika díszmásolata is helyet kaphatott a szentatyának átadott hivatalos ajándékok sorában.

További részletek

A Szent István Társulat 175 éve
KONFERENCIA 2023. május 9.

A Szent István Társulat és az OSZK tudományos konferenciát rendez a társulat alapításának 175. évfordulójára. A megjelenteket köszönti dr. Varga Lajos váci segédpüspök, az Országos Katolikus Gyűjteményi Központ igazgatója, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Sarbak Gábor, a Szent István Társulat elnöke.

További részletek

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár újra megnyitja kapuit!
HÍR 2023. május 2.

Az OIK 2023. május 2-ától újra megnyitja kapuit, és minden szolgáltatása újra igénybe vehető. A hét négy munkanapján, két alkalommal hosszabb nyitvatartási renddel és továbbra is kedvezményes beiratkozási díjjal (éves teljes 2500 forint / kedvezményes 1000 forint) vehetők igénybe szolgáltatásaink. Várjuk újra sok szeretettel új és régi kedves Olvasóinkat!

További részletek

„Uram, hallgasd meg én imádságomat…” A magánáhítat könyvei a középkor végén
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2023. május 9-ig

A tárlat a késő középkori Magyar Királyságban és tágabb környezetében magánáhítat céljára használt latin és népnyelvű kézírásos és nyomtatott könyvek különböző típusait mutatja be. A kiállított hét kódex és egy nyomtatvány, valamint az ezeket kiegészítő, digitális eszközön hozzáférhető anyag segítségével bevezetjük a látogatót a késő középkori imakönyvek színes világába.

További részletek

Előrendelhető a Budai krónika csúcsminőségű facsimile kiadása
FELHÍVÁS 2023. május 26-ig

A Chronica Hungarorum [Budai krónika] kinyomtatásának 550. évfordulója alkalmából 2023. május 27-étől kézbe vehető a mű csúcsminőségű fakszimiléje a latin, magyar és angol nyelvű kísérőkötettel együtt, sorszámozott bibliofil és gyűjtői változatban. 2023. május 26-ig lehetőség van előrendelésre.
 

További részletek

Könyvbemutató a Könyvtártudományi Szakkönyvtárban
RENDEZVÉNY 2023. május 8.

A Könyvtári Intézet Könyvtártudományi Szakkönyvtára és a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Társadalomtudományi Szekciója tisztelettel hív minden kedves érdeklődőt Murányi Lajos könyvtártörténeti művének – A Fejér Megyei Olvasó Társaság könyvtára. A Fejérmegyei Olvasó Társaság könyvtárában lévő könyvek című, 1842-ben megjelent katalógus rekonstrukciója – bemutatójára.

További részletek

A magyar film napja – Elképzelések a film szerepéről a második világháború idején Magyarországon
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Mi a film? Hol van a helye a filmnek a művészetek között? Mi a szerepe a filmnek? Szórakoztasson? Tájékoztasson? Neveljen? Ezek a kérdések a film megszületésétől kezdve foglalkoztatták a művészeket, esztétákat, teoretikusokat. Az első világháborúval nyilvánvalóvá vált, mennyire fontos szerepe van a filmnek mint technikai eszköznek a tömegek tájékoztatásban.

További részletek

Május elseje – 1919. május 1.
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Magyarországon az első nagyobb szabású május elsejei megmozdulásra, melyet a II. Internacionálé felhívása nyomán szerveztek meg, 1890-ben került sor. Az ezt követő években is folyamatosan rendeztek felvonulásokat, munkabeszüntetéseket, tüntetéseket.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd