Kedves Barátunk!
2023. március 20.

Kérjük, támogassa működésünket adójának 1%-ával, hogy a továbbiakban is egyre gyarapodó gyűjteményekkel, színvonalas szolgáltatásokkal és kiállításokkal állhassunk a könyvtárlátogatók rendelkezésére! A felajánlást az 15309123-2-41 adószámra teheti meg az OSZK javára. Köszönjük támogatását!

Átadták a Bibliothecaria Emerita kitüntető címeket
HÍR 2023. március 14.

Könyvtárunk Alapítók terében a nemzeti ünnep alkalmából Rózsa Dávid főigazgató Bibliothecaria Emerita kitüntető címeket adott át. A nemzeti könyvtárban életpályajelleggel végzett áldozatos munkája elismeréseként kitüntetést kapott dr. Wojtilla Gyuláné dr. Salgó Ágnes (méltatója dr. Varga Bernadett, az OSZK Régi Nyomtatványok Tárának vezetője) és dr. Bartos Éva (méltatója dr. Hangodi Ágnes, a Könyvtári Intézet Könyvtári Szak- és Továbbképzési Osztályának vezetője).

További részletek

Petőfi Sándor a 16. században?
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Régi Nyomtatványok Tárának munkatársai jelenleg a mintegy 13 000 kötetből álló antikvagyűjtemény – azaz a 16. századi nem magyar vonatkozású, külföldön megjelent művek – feldolgozásával foglalkoznak. A katalogizálás során minden alkalommal meg szoktam nézni a kötésekhez tartozó előzéklapok vízjeleit. Ezeken többnyire a 16–18. századból ismert vízjelmotívumokkal találkozom.

További részletek

„Leírhatlan e dalnak hatása a népre, mely nőttön nőtt” – A Nemzeti dal zenei feldolgozásai az 1848 és 1956 közötti időszakból
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A választott téma roppant hálás, ugyanakkor a zenei feldolgozások nagy száma miatt nehéz is, hisz a korabeli folyóiratok – mint pl. a Pesti Divatlap, az Életképek, a Képes Újság, a Budapesti Híradó, a Honderű – forradalomról szóló híradásaiból is már némi képet kaphatunk a vers első megzenésítéseiről, de a később született feldolgozásokról is olvashatunk a Petőfi megzenésített műveit taglaló írásokban. Így, a kerek évforduló alkalmából, ezek segítségével szeretnék – a teljesség igénye nélkül – csekély ízelítőt adni a költemény számtalan zenei feldolgozásából.

További részletek

„Petőfi 200” – A költő alakja és művei ex libriseken
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Petőfi már életében igyekezett táplálni a személye körül kialakult kultuszt, úgy is mint költő, úgy is mint közéleti ember. Mindössze huszonhat évet élt, mégis több kép jelent meg róla a Pesti Divatlap hasábjain, illetve verseskötetét díszítve. A még életében készült idealizált ábrázolások közül Barabás Miklós kőnyomatai, Benczúr Gyula olajfestménye és Orlai Petrich Soma festményei sokak által ismertek. Kiemelt fontosságú az egyetlen, alakjáról fennmaradt, a valóságot leghűbben visszaadó dagerrotípia, amelyet feltehetően barátja, Egressy Gábor színész készített róla 1844–45 körül Egressy pesti lakásán a Marczibányi-házban.

1. rész és 2. rész

Tavasztól rendszeres podcastadásokkal jelentkezünk
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Saját stúdiónkban készült rendszeres adásokkal jelentkezünk podcastcsatornánkon. Elsőként Sudár Annamária kulturális menedzser, előadóművész és Rózsa Dávid főigazgató beszél a pandémia okozta teljes leállástól kezdve a havi több milliós online elérésű tartalomszolgáltatáson át, a rendkívül sikeres Vershaza kiállításig tartó időszakról.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd