Kedves Barátunk!
2023. február 20.

A Magyar Nemzeti Névtér bővüléséről, a 160 évvel ezelőtt született Justh Zsigmond életművéről és a 80. születésnapját ünneplő Oravecz Imre munkásságáról is olvashatnak e heti hírlevelünkben

Új állomáshoz érkezett a Magyar Nemzeti Névtér
HÍR 2023. február 16.

Tartalmi bővülését ünnepli a Magyar Nemzeti Névtér elnevezésű platform. Az OSZK által korábban létrehozott névtérfelületek február 16-ával kiegészültek az Emlékhelynévtér adatbázissal a Nemzeti Örökség Intézetével (NÖRI) való együttműködésben.

További részletek

KÓTA-díjat kapott az OSZK kórusa
HÍR 2023. január 21.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) évről évre díjaival tünteti ki Magyarország és a Kárpát-medence kiemelkedő teljesítményt nyújtó együtteseit. Kórus” kategóriában a KÓTA 2022. évi díját az OSZK Kórusa és karnagyai, Eckhardt Mária és Gupcsó Ágnes kapták a több, mint öt évtizeden át végzett, a kóruskultúrát és a kórusrepertoárt páratlan kincsekkel gazdagító, kiemelkedő színvonalú és fontosságú szakmai munkájukért.

További részletek

Justh Zsigmond és a korabeli sajtó
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

160 évvel ezelőtt, 1863. február 16-án született a fiatalon elhunyt író és népszerű társasági ember – Justh Zsigmond életében (és közvetlenül a halála után) négy regénye és négy elbeszélés- és tárcakötete jelent meg, majd 1941-ben egy korábban kéziratban maradt regénye és két – kiadásra szánt – naplója. Emellett több további szövege látott napvilágot korabeli gyűjteményes kötetekben (Mikszáth Kálmán almanachjaiban, a Műbarátok Könyvében, a Hevesi József szerkesztette Magyar Dekameronban és Igmándy Mihály Magyar Szellemi Élet című kiadványában), valamint számtalan további tárcája, útirajza, portréja és novellája a korabeli lapokban.

További részletek

Magyar ex libris kiállítás a finnországi Tamperében
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2023. február 14-től március 2-ig

A Helsinki Magyar Kulturális Központ 2022 őszén megrendezett kiállítása után 2023. február 14-től március 2-ig Finnország egy másik városában, Tamperében, a Tampere Egyetem főépületében tekinthető meg a munkatársunk, Vasné dr. Tóth Kornélia Ex libris és képkultúra. Modern magyar ex librisek (Budapest, OSZK – Kossuth Kiadó, 2016) című könyvének anyagából az általa összeállított 22 ex libris tabló.

További részletek

Oravecz Imre 80. születésnapjára
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Két kollégánk is blogbejegyzéssel jelentkezett a Kossuth-díjas Oravecz Imre költő, prózaíró, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja 80. születésnapja tiszteletére.

„Szajlán az Úrnak már se munkása, se aratása”

„Én szakmának nem nevezném az íróságot, de tegyük fel, hogy szakma”

„Íme! felfedeztük! Ami a világ minden tudós akadémiájának nem sikerült.”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A magyar széppróza napja kapcsán, melyet a Magyar Írószövetség kezdeményezésére 2018 óta ünneplünk február 18-án, Jókai Mór születésnapján, kétrészes blogbejegyzést közlünk egyik kollégánk tollából. 

1. rész és 2. rész

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd