Kedves Barátunk!
2023. január 23.

Az OSZK főigazgatójának, Rózsa Dávidnak Debrecenben elhangzott beszédét, valamint a 200 éve született Madách Imréről készült blogbejegyzésünket is ajánljuk e heti hírlevelünkben. 

 

„Korszakot zár és korszakot nyit ez a vers”
RENDEZVÉNY 2023. január 21.

Kölcsey Ferenc 14 évig a Debreceni Református Kollégiumban tanult. A Himnusz 200 éves évfordulójának előestéjén, 2023. január 21-én koszorúzással, kiállításmegnyitóval és emléküléssel tisztelegtek a 200 éves Himnusz költője előtt a közel 500 éves intézményben. Az emlékülésen Rózsa Dávid, a nemzeti könyvtár főigazgatója is beszédet mondott, ahol átadta a Himnusz nemesmásolatát Debrecen városának, facsimile másolatát pedig három debreceni intézménynek.

További részletek

Kiadványaink online ajánlója
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az OSZK már régóta jelen van a hazai könyvpiacon. Egyik fő feladatunknak tartjuk, hogy gazdag gyűjteményeinket, dokumentumainkat feldolgozzuk és elérhetővé tegyük olvasóink számára. Jelen kiadványunkban összegyűjtöttük az eddig megjelent és kapható köteteinket. 

További részletek

A szegények orvosa
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Batthyány-Strattmann László magyar főnemes volt, akire az utókor mint a „szegények orvosára” emlékezik. Dunakilitiben született 1870. október 28-án és Bécsben halt meg 1931. január 22-én. A család eredetileg politikai pályára szánta; középfokú tanulmányait a kalocsai, valamint a kalksburgi jezsuitáknál végezte. A családi elvárásoknak engedelmeskedve rövid ideig gazdasági tanulmányokat folytatott. Jóllehet érdeklődött a tudományok iránt, de még kereste az útját. A gyógyítás és a szegények gyámolítása kora ifjúságától jelen volt életében.

További részletek

Költő árnyékban – Madách Imre 200
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Madách Imre épp úgy 200 éve született, mint a széles hazában ünnepelt Petőfi. De ahogy Madách Imre életében szeretett a csesztvei krími hárs hűsében üldögélni, elmélkedni s írni, úgy halála után emlékezete is rendre kiemelkedő kortársai árnyékában marad.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd