Kedves Barátunk!
2022. december 19.

Kedves Olvasóink! Köszönjük, hogy figyelemmel kísérik programjainkat, rendezvényeinket. Felhívjuk figyelmüket, hogy 2022. december 27. és 30. között várjuk önöket törzsgyűjteményi és különgyűjteményi olvasótermünkben! 

Áldott, békés karácsonyt, boldog új esztendőt kívánunk! 

Új hírlevéllel 2023. január 9-én jelentkezünk. 

További részletek

A Léner-kvartett eredeti gramofonlemezei
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Színháztörténeti és Zeneműtár munkatársa, Illyés Boglárka írását olvashatják a 2022 nyarán Londonból érkezett és zeneműtárunk állományába került értékes lemezgyűjteményről, amely a világhírű Léner-kvartett összegyűjtött, eredeti gramofonlemezeit tartalmazza. A 41 Columbia-albumot, az érdekes kiegészítésekkel és duplumokkal együtt összesen mintegy 260 lemezt magában foglaló gyűjteményt a vonósnégyes brácsás tagjának unokaöccse, Bárdos Péter ajándékozta a magyar államnak azzal a szándékkal, hogy a vonósnégyes emlékeit Magyarországon, méltó helyen elhelyezve azok a jövőben is elérhetők legyenek az érdeklődők számára. A gyűjteményben található valamennyi Léner-lemez 1933 előtt készült.

További részletek

„Elsők között is első” – 220 éve született Bolyai János
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Bolyai János 1802. december 15-én született Bolyai Farkas és Árkosi Benkő Zsuzsanna, egy kolozsvári sebészmester leánya első gyermekeként a Benkő család kolozsvári házában. Apja révén – elsősorban a levelezéseiből – sokat tudunk János gyermekkoráról, így legfőképpen arról, hogy a matematikai tehetsége hamar megmutatkozott, nem utolsó sorban apja pedagógia elveinek és érzékének, és a matematika iránti rajongásának köszönhetően. Ezen érdemeit János is felismerte és elismerte, későbbi híres-hírhedt konfliktusaikat inkább az okozhatta, hogy a saját és fia teljesítményére is joggal büszke apa felnőtt gyermeke életét is a korai évekhez hasonlóan irányítani szerette volna.

További részletek: 1. rész, 2. rész

A hűség napja – Az 1921. december 14-i soproni népszavazás kezdete a magyar sajtó tükrében
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Pontosan 101 évvel ezelőtt kezdődött meg az a népszavazás Sopronban, amely eldöntötte, hogy a régió Magyarország része marad. Sopron ennek emlékére a Nemzetgyűléstől megkapta a civitas fidelissima, a leghűségesebb város címet, 2001-ben pedig a kormány december 14-ét a hűség napjává nyilvánította. Jelen írás azt vizsgálja meg, hogy a budapesti sajtó 1921. december 14-én hogyan tudósított a soproni eseményekről, milyen körülményeket tartott fontosnak kiemelni, és hogy a közvélemény milyen várakozásokkal tekintett a döntés elé.

További részletek

Megjelent kiadványaink online ajánlója
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az OSZK egyik fő feladatának tartja, hogy gazdag gyűjteményét, dokumentumait elérhetővé tegye olvasói számára. Jelen kiadványunkban összegyűjtöttük az eddig megjelent és kapható köteteinket.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd