Kedves Barátunk!
2022. november 7.

Nyitvatartásunk változásáról és beiratkozási akciónkról tájékoztatunk és blogposztjainkból válogatunk e heti hírlevelünkben. Az Illyés Gyula 120. születésnapja, valamint a mindenszentek és halottak napja kapcsán publikált bejegyzéseinket is ajánljuk.

 

Beiratkozási akció és a megújult másolatkészítési szolgáltatás
HÍR 2022. november

Az év utolsó két hónapjában beiratkozási akcióval várjuk Önöket: 2022 novemberében és decemberében új és tagságukat meghosszabbító olvasóink egyaránt 6000 Ft helyett 2000 Ft-ért vásárolhatják meg éves könyvtárhasználati díjukat!

További részletek: Beiratkozási akció és másolatkészítés

Változik könyvtárunk nyitvatartási rendje
HÍR 2022. november 1.

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy 2022. november 1. és 2023. március 31. között az egyes intézmények veszélyhelyzeti működéséről szóló 353/2022. (IX. 19.) Korm. rendeletben, valamint az egyes intézmények földgázfelhasználásának szabályozásáról szóló 354/2022. (IX. 19.) Korm. rendeletben foglaltaknak megfelelően változik intézményünk nyitvatartása.

További részletek

„Áruló lennék, ha csak író akarok lenni” – Illyés 120
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

120 évvel ezelőtt született Illyés Gyula (1902–1983) író, költő, műfordító, szerkesztő. Illyés pályájának elején meghatározó volt az avantgárddal való találkozása – irodalmi kapcsolatai az 1920-as évek elején a bécsi magyar emigrációval kezdődtek, s később Párizsban megismerkedett a francia avantgárd jelentős alkotóival is, sokakkal életre szóló barátságot kötött.

További részletek

„Halottaink szeretete elsőrendűen az élet iskolája.”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Októberben, mindszent hava végén, s november első napjaiban mindenszentek (november 1.) és halottak napja (november 2.) ünnepeihez kapcsolódva meglátogatjuk halottaink sírját a temetőben. Az őszi emlékezés, a sírokra tett koszorúk, virágok és a gyertyagyújtás szokása évszázadok messziségébe mutat. Az eredendően a katolikus hagyományban gyökerező ünnep ma közös kincse, emlékező ideje szinte mindenkinek.

További részletek

Könyvet írt a kávéról, majd elfoglalta Budát
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Luigi Marsigli Magyarországon – Végigharcolta a török kiűzésének évtizedeit; gyalogostisztből az ostromműveletek főfelügyelőjévé emelkedett; katonaként, hadmérnökként és térképészként szolgálta Magyarország felszabadulását az oszmán uralom alól. Eközben csillagászati, régészeti és néprajzi kutatásokat folytatott, felfedezte a székely rovásírás máig legfontosabb nyelvemlékét, és egy hatkötetes műben dolgozta fel a Duna-medence földrajzát, flóráját-faunáját és római hagyatékát.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd