Kedves Barátunk!
2022. október 17.

Új szolgáltatásainkról és olvasótermünk megújulásáról, valamint a Budai Krónika újradigitalizálásáról és Avilai Nagy Szent Terézről is olvashat e heti hírlevelünkben.

Megújult a déli olvasótér – új szolgáltatások, változások az olvasótermek használatában
HÍR 2022. október 17-étől

2022. október 17-től új szolgáltatásokkal várjuk önöket!  A törzsgyűjtemény a VII. emeleti felújított déli olvasóteremben várja látogatóit, ahol – újfajta kényelmi szolgáltatásként – két új és könnyen kezelhető önkiszolgáló szkennert is biztosítunk.  Az energiahatékonysági szempontokat is figyelembe véve az olvasótermek használatát módosítottuk.

További részletek

Az olvasótér

A szolgáltatások

„Itt nem hirdetni, itt csak tanulni lehet a hazafiságot”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

470 éve, 1552. október 17-én a többszörös túlerőben lévő török sereg feladta az egri vár ostromát és elvonult Eger alól. A győzelem emlékére 2002 óta ezen a napon minden évben Az Egri Vár Napját ünnepeljük. Az évfordulóhoz kapcsolódóan az egri várban hagyományőrző bemutatókkal, történelmi játszóházzal és tárlatvezetésekkel tisztelegnek az egykori védők és kapitányuk, Dobó István emléke előtt. 

További részletek

Az első magyar nyomtatott könyv – a Budai Krónika újradigitalizálása
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

1473. június 5-én, pünkösd előestéjén fejezte be Andreas Hess Budán az első Magyarországon készült könyv, a Chronica Hungarorum nyomtatását. A félezer + félszázadik évfordulón, 2023. május 27-én mutatjuk be a könyv facsimile kiadását latin és magyar nyelvű kísérőkötetével, amelyhez hangoskönyv és bor is járul.

További részletek

A tökéletesség útja, mely egy belső várkastélyhoz vezet
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Avilai (Nagy) Szent Teréz, a keresztény misztikus-szemlélődő ima elhivatott mestere 1515. március 28-án született Avilában, Alonso Sanchez de Cepeda lovag és Beatriz de Ahumada hatodik gyermekeként. (A „nagy” jelzőt azért kapta, hogy megkülönböztessék a 19–20. században élt Lisieux-i Szent Teréztől, aki a „Kis szent Teréz” nevet is viseli.) Testvérei számáról megoszlanak a források, van ahol 9, máshol 11 gyerek számát említik a családban. A Szent Ignácra is jellemző, lángoló lelkű, dús fantáziával megáldott kalandvágy Terézből sem hiányzott. 

További részletek

Könyvtárak segítik a népszámlálást
HÍR 2022 októbere

Együttműködési megállapodást kötött a KSH, az Országos Széchényi Könyvtár és több vidéki és budapesti könyvtár, hogy közösen felhívják a lakosság figyelmét a népszámlálás fontosságára és az internetes kérdőívkitöltés lehetőségére, valamint lehetővé teszik, hogy az intézmények számítógépeit használva azok is online válaszolhassanak a kérdésekre, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

További részletek

Október 21-ig látható: Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. október 21-ig

A kiállítás áttekintést ad a magyar mese- és ismeretterjesztő diafilmgyártásról, bemutatva négy évtized legszebb 100 grafikáját. A képek segítségével megismerhetjük a diafilm korszakokra jellemző általános stílusjegyeit és típusait, illetve az alkalmazott technikák sokszínűségét.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd