Kedves EPA UPDATE!
2022. október 10.

A népszámlálással kapcsolatos hírünk mellett új blogbejegyzéseinkből is ajánlunk e heti hírlevelünkben Magyarok Nagyasszonya ünnepéről, Kossuth könyvtáráról és egy aranylakodalom emlékéről is olvashat.

Könyvtárak segítik a népszámlálást
HÍR 2022 októbere

Együttműködési megállapodást kötött a KSH, az Országos Széchényi Könyvtár és több vidéki és budapesti könyvtár, hogy közösen felhívják a lakosság figyelmét a népszámlálás fontosságára és az internetes kérdőívkitöltés lehetőségére, valamint lehetővé teszik, hogy az intézmények számítógépeit használva azok is online válaszolhassanak a kérdésekre, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel.

További részletek

Magyar–finn ex libris kiállítás a Helsinki Magyar Kulturális Központban
HÍR 2022 októbere

2022. október 6-án Kulttuurihistoriaa pienoisgrafiikassa. Unkarin ja Suomen modernien exlibristen värikäs kuvasto / Kultúrtörténet a kisgrafikákon. A modern magyar és finn ex librisek sokszínű képi világa címmel magyar–finn ex libris kiállítás nyílt a Liszt Intézet – Helsinki Magyar Kulturális Központ U galériájában

További részletek

„Szemedből egy sugár ha fájdalminkra száll...”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Szűz Mária, Magyarország Nagyasszonya Magyarország és a magyar nemzet saját Mária-ünnepe. Szent István, Magyarország első királya és apostola 1038. augusztus 15-én Szűz Máriának tett országfelajánlásán alapszik. A szeplőtlen Szűzanya Magyarország patrónájaként való tisztelete a középkortól a 19. századig a felajánlás napjához, Nagyboldogasszony ünnepéhez (augusztus 15.) kötődött. XIII. Leó pápa (1878–1903) Vaszary Kolos hercegprímás kérésére a magyar millennium évében, 1896-ban október második vasárnapjára engedélyezte az ünnepet. 1914-ben került át október 8-ra.

További részletek

Érdekességek Kossuth könyvtárából. Negyedik rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Kossuth és Erdély ügye 1.Kossuth halála után torinói könyvtára – végakaratának megfelelően – egyben őrzött gyűjteményként az Országos Széchényi Könyvtárba került. Születésének 220-ik évfordulója kapcsán, az elkövetkező hetekben könyvtárának olyan darabjait mutatjuk majd be, amelyek apró alkotóelemei ennek a gigantikus kultusznak.

További részletek

Egy aranylakodalom emléke. Negyedik rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A John Baskerville által Cambridge-ben kiadott Szentírás – Habsburg–Tescheni Frigyes királyi herceg és neje, Izabella 1928 októberében ünnepelték aranylakodalmukat. Ennek alkalmából több, igen értékes könyvet ajándékoztak a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárának. Tették mindezt annak ellenére, hogy már csak egykor mesés vagyonuk töredékének voltak birtokában.

További részletek

Október 21-ig látható: Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. október 21-ig

A kiállítás áttekintést ad a magyar mese- és ismeretterjesztő diafilmgyártásról, bemutatva négy évtized legszebb 100 grafikáját. A képek segítségével megismerhetjük a diafilm korszakokra jellemző általános stílusjegyeit és típusait, illetve az alkalmazott technikák sokszínűségét. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: epa-update@mek.oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd