Kedves Barátunk!
2022. október 3.

Fábri Anna művelődéstörténeti kötetének bemutatójára várjuk önöket, s ajánljuk új blogbejegyzéseinket Szent Mihályról, illetve a kávézásról.  

Október 7-én és 8-án könyvtárunk zárva lesz
HÍR 2022. október 7. és 8.

2022. október 7-én és 8-án az Oroszlános udvarban filmforgatás lesz. Ebben az időszakban ezért az Országos Széchényi Könyvtár zárva lesz.  

További részletek

Fábri Anna: Arany idők – könyvbemutató
RENDEZVÉNY 2022. október 7.

Fábri Anna művelődéstörténész Arany idők – Eszmék és emberek gróf Teleki László neveltetésében című új könyvének, valamint a hozzá kapcsolódó Teleki-kézirat digitális szövegkiadásának együttes bemutatójára invitáljuk vendégeinket. FIGYELEM! Mivel könyvtárunk filmforgatás miatt zárca lesz, kérjük, a gyorslift folyosója végén található szolgálati bejáraton keresztül érkezzenek.

További részletek

„Ki olyan mint az Isten?” – aki legyőzte a „Fényhozót”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Szeptember 29. Szent Mihály és az arkangyalok napja – Ha Szent Mihály egyházi és népi tiszteletét számba vesszük, bizony elég tetemes listát kapunk. Tisztelete az egykori Konstantinápolyban kezdődött, ő volt a bizánci birodalom patrónusa, császári testőre. Védőszentje és őrangyala volt a középkori királyoknak és uralkodóknak. Védőszentjüknek tekintik a katonák és egyéb fegyveres testületek tagjai, a vívók, a tengerészek, az utazók, a bányászok és az olyan veszélyes foglalkozást űzők, akik könnyen kerülhetnek halálközeli helyzetbe munkájuk során. Emellett különleges szószólója a haldoklóknak is.

További részletek

A kávé, a kávézás világnapja
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A statisztikák szerint a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így nem csoda, hogy a kávénak is van világnapja. A hagyomány Japánból indult még a ’80-as években. 2014-ben a Nemzetközi Kávé Társaság október 1-jét választotta a kávéivás világnapjának, de ez a dátum nem lett általános, az egyes országokban más-más napot választottak. Hazánkban 2009 óta emlékezünk meg egyik kedvenc italunkról, azóta szeptember 29-én „ünnepeljük” a kávét.

További részletek

Október 21-ig látható: Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. október 21-ig

A kiállítás áttekintést ad a magyar mese- és ismeretterjesztő diafilmgyártásról, bemutatva négy évtized legszebb 100 grafikáját. A képek segítségével megismerhetjük a diafilm korszakokra jellemző általános stílusjegyeit és típusait, illetve az alkalmazott technikák sokszínűségét.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd