Kedves Barátunk!
2022. szeptember 26.

Hallgassa meg munkatársaink előadásait a könyvtárba került Petőfi-hagyatékról vagy épp legmodernebb szolgáltatásaink kialakításáról; várjuk pénteken, a Kutatók Éjszakáján! Kórusunk a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarakórusával ad több koncertet országszerte.

Kutatók Éjszakája a nemzeti könyvtárban
RENDEZVÉNY 2022. szeptember 30.

A nemzeti könyvtárban őrzött könyvek rengeteg titkot, akár a történelmünket is újrarendező részletet rejthetnek, ezért ezek kutatása a múlt folyamatos, pontosító újraépítése. Talán e szempontból is ígéretes lehet a Petőfi-hagyaték vagy épp a könyvrestaurálás során fellelhető nyomok, amely témákról tudományos kutatóink, szakértőink adnak elő. A múltra épül a jövő, és ez a jövő már a könyvtárban is jelen van, például hatalmas digitalizáló műhelyünk révén is, amelyet a hozzá kapcsolódó, a modern szolgáltatáshoz szükséges további munkafolyamatokkal együtt szintén megismerhetnek, ha ellátogatnak hozzánk szeptember 30-án.

További részletek

Egy német humanista diplomata könyvei az OSZK-ban
ELŐADÁS 2022. október 12.

Az Állományvédelmi és Restauráló Osztály munkatársa, Tóth Zsuzsanna is előad 2022. október 12-én, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában tartandó konferencián. Kollégánk előadása egy a XV. század fordulóján élt nürnbergi diplomatát mutat be. Christoph Scheurl életében jelentős könyvtárat gyűjtött, melynek példányai halála után szétszóródtak és ma a világ különféle könyvtáraiban lelhetők fel.

További részletek

Az OSZK Kórusa és a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarakórusának koncertjei Győrben és Budapesten
KONCERT 2022. szeptember 30., október 1., október 2.

Az OSZK Kórusának örökös tiszteletbeli vendégkarnagya, Jürgen Puschbeck saját együttesével, a Weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Kamarakórusával szeptember 27-től október 3-ig Magyarországon vendégeskedik. 

„Szerelmes dalok” címmel három koncertet adnak romantikus szerzők zongorakíséretes kórusműveiből: a Zeneakadémia Solti termében szeptember 30-án 19 órakor, Győrben a Zsinagóga koncertteremben október 1-jén 16 órakor, és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében október 2-án, 17 órakor.

További részletek

Érdekességek Kossuth könyvtárából. Második rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Kossuth Lajos életének majdnem felét hazájától távol, emigrációban töltötte, ennek ellenére – látszólag paradox módon – kultusza itthon nemhogy fakult volna, hanem intenzív módon erősödött. Személyét még életében a szentek imádatával rokonítható kultikus áhítat övezte. Ennek az áhítatnak tükrözői könyvtárának azon kötetei is, amelyeket a száműzetés évei alatt ajándékba kapott. Elérhető a bejegyzés második része.

A bejegyzés első része 

A bejegyzés második része

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd