Kedves Barátunk!
2022. augusztus 1.

Augusztus 20-i nyílt napunk programjain kívül déli olvasótermeink felújításáról is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Augusztus 20-án ingyenes kulturális programokkal várjuk látogatóinkat
NYÍLT NAP 2022. augusztus 20.

Augusztus 20-án nyílt nappal és változatos programokkal várjuk a látogatóinkat. Még vannak szabad helyek raktársétáinkon, valamint a Vershaza. Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink és a Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig című kiállításaink tárlatvezetésein. 

Várjuk Szent István napján, 2022. augusztus 20-án, szombaton 10-től 18 óráig!

További részletek

Olvasótermeink felének felújítása
tipus 2022. július 25-től

2022. július 25-én elkezdődött könyvtárunk Hírlapolvasójának, Történettudományi Olvasótermének és Irodalomtudományi Olvasótermének felújítása. A munkálatok miatt átmenetileg nem elérhető a déli oldal olvasótermeinek szabadpolcos állománya. Szeptember végétől megújult környezetben, frissített könyvállománnyal fogadják a kutatókat megújult tereink.

További részletek

Igaz-e, hogy egészségesebbek lehetünk, ha olvasunk?
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az olvasás és az egészség összefüggései témájában végzett kutatásokról készített szemletanulmányt a Könyvtári Intézet: Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az olvasás a mindennapi egészség fenntartásában, az életminőség megőrzésében és javításában is szerepet játszik. Az olvasás ugyanis nemcsak információátvétel, nemcsak egy történetben való elmerülés. Az olvasással töltött idő során lezajló agyi folyamatok közvetlen hatással vannak fizikai jólétünkre, érzelmi és lelki egészségünkre is. A rendszeres olvasás egyes vizsgálatok szerint évekkel meg tudja hosszabbítani az emberek életét, mert az olvasás ellazít, flow-állapotba hoz, oldja a stresszt és megnyugtat.

További részletek

A levegőből élő kaméleon, a tűzevő szalamandra és társaik
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Bemutatjuk Conrad Lycosthenes (1518–1561), a 16. században élt elzászi humanista és enciklopedista eredetileg latin nyelvű művének fametszetekkel díszített német kiadását. Lycosthenes Prodigiorum ac ostentorum chronicon (Csodák és jelenések krónikája) című könyve kinyomtatása óta nagy népszerűségnek örvendett. A könyv Baselben, Heinrich Petri nyomdászműhelyében 1557-ben készült el, és még ugyanabban az évben német nyelven (Wunderwerck oder Gottes unergründtliches Vorbilden) is megjelent. Lycosthenes, a természet és a földrajz iránt rajongó polihisztor a kor kompilációs szokása szerint számos forrásból válogatva és részleteket kiemelve állította össze a mű anyagát. Isten csodákkal teli teremtett világát míves fametszetek tették még szemléletesebbé.

További részletek

A finn 19. század kutatóhálózat 13. konferenciája Tamperében
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Dr. Sirató Ildikó színháztörténész beszámolója a finn 19. század kutatóhálózat Tamperében megrendezett 13. konferenciájáról. 
A konferencia (a másfél éves halasztás után) a szokásos módon, interdiszciplináris kontextusban tárgyalta a tanácskozás felcímében megadott Kokemuksen ääriin / Erfarenhetens djup [Szélsőséges tapasztalatok] témát. Érdekes, látókört tágító beszélgetések követték az előadásokat, melyek a konferencia két munkanapján, 2022. június 8–9-én 3 keynote-előadás, valamint 15 párhuzamos, 3-3 referátumot tartalmazó szekció keretében hangzottak el.

További részletek

Nyáron is tárt kapukkal fogadjuk a látogatóinkat
SZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Könyvtárunk nyáron sem tart szünetet, hanem folyamatosan biztosítja a kutatás és a szabadidős tevékenységek lehetőségét. Gyűjteményeink és kiállításaink a nyári hónapokban is várják az olvasókat, a látogatókat, de 2022. július 18. és augusztus 21. között rövidített nyitvatartási rendben.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd