Kedves Barátunk!
2022. július 18.

Nyári nyitvatartásunk mellett a könyvtárunkban megújult, magyar nyelvemléket is tartalmazó, Częstochowában őrzött latin nyelvű kódexről is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Nyáron is tárt kapukkal fogadjuk a látogatóinkat
SZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Könyvtárunk nyáron sem tart szünetet, hanem folyamatosan biztosítja a kutatás és a szabadidős tevékenységek lehetőségét. Gyűjteményeink és kiállításaink a nyári hónapokban is várják az olvasókat, a látogatókat, de 2022. július 18. és augusztus 21. között rövidített nyitvatartási rendben.  
Augusztus 20-án nyílt nappal és változatos programokkal készülünk!

További részletek

Könyvtárunkban újult meg a magyar nyelvemléket is tartalmazó, Częstochowában őrzött latin nyelvű kódex
RENDEZVÉNY 2022. július 12.

Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter jelenlétében ünnepélyes keretek között adta vissza könyvtárunk a Magyar Pálos Rend tartományfőnökének, P. Puskás Róbert Antal atyának a munkatárasaink által restaurált nagy jelentőségű kódexet, amely a ma is élő, egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálos rend számára készült a 16. század elején. A pálos rendi generális székhelyén, a Jasna Góra-i kolostorban, Częstochowán őrzött latin nyelvű kódex – Cantionale ecclesiasticum [hymnarium, tonarium, processionale, exsequiae] – egy liturgikus énekeskönyv, amely valamelyik észak-magyarországi pálos kolostorban készült a 16. század elején. A kódex restaurálására és digitalizálására az OSZK és a Magyar Pálos Rend közötti 2014-ben megkötött együttműködési keretmegállapodás mentén, a korábbi évek gyümölcsöző együttműködése után került sor.

További részletek

Ellinger Eduard (Ede) munkássága – A fényképészet úttörői
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS idopont

Ellinger Eduard (Ede) a források szerint Pohrlitzban, 1845-ben született. 1868. június 21-én kötött házasságot Kurzweil Júliával, Kurzweil Frigyes (1861–1924) fényképész testvérével. Öt gyermekük született. Közülük feltehetően csak ketten érték meg a 35 évnél magasabb életkort. Ellinger Ede első műtermét 1870 környékén nyithatta meg az Uri utca (Koronaherceg, majd Petőfi utca) és a Korona utca (később Régi posta utca) sarkán.

További részletek:  1. rész; 2. rész

Bécstől Budáig – a felszabadító háború kezdete
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

1683 nyarán az Oszmán Birodalom ambiciózus vállalkozásba kezd: Kara Musztafa nagyvezír tatár lovassággal felduzzasztott óriási seregével elindul, hogy leszakítsa az „arany almát”, bevegye Bécs városát és végleg eldöntse az évszázados Habsburg–Oszmán vetélkedést.

További részletek

Könyv- és papírrestaurátor szakmai képzés indul
FELHÍVÁS 2022. szeptember 1.

Az Országos Széchényi Könyvtár (felnőttképzési nyilvántartási szám: E/2021/000147) a felnőttképzésért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium által elfogadott 02135013 sz. programkövetelmény alapján meghirdeti Könyv- és papírrestaurátor szakmai képzését.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: epa-update@mek.oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd