Kedves Barátunk!
2022. június 13.

Már regisztrálhat a Múzeumok Éjszakája számos programjára honlapunkon, s várjuk önt időszaki kiállításainkra is!

Múzeumok Éjszakája 2022 – Regisztráljon programjainkra!
RENDEZVÉNY 2022. június 25.

Könyvtár- és raktársétáink, aukcióink – és sok más érdekes program – mellett Érdi Tamás zongoraművész önálló műsora után, az Authentic Quartet a könyvtárunk Zeneműtárában őrzött zenei anyagból szólaltatja meg a régi mesterek, köztük Joseph Haydn műveit. Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című közös estje Hamvas Béla szövegeit és a borhoz kapcsolódó megzenésített magyar verseket mutat be, a Makám együttes éjszakai világzenei koncertjében együtt csendül fel a tradíció és a modernitás, találkozik a keleti is a nyugati világ.

További részletek

Magyar márkák, magyar plakátok. A csokoládétól a rádióig
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. június 10-étől

A könyvtárunk Ars Librorum kiállítóterében megtekinthető kiállítás gerincét hat magyar márkanévhez – Stühmer, Dreher, Orion, Közért, IBUSZ, Corvin Áruház – kapcsolódó grafikai plakátok adják, néhány, a márkákhoz kapcsolódó tárggyal kiegészítve. A kiállításon sokféle jellegű és stílusú plakátot láthatnak, amelyeken keresztül bepillanthatunk az adott kor művészi irányzataiba, hétköznapi életébe, történelmébe is.

További részletek

Páduai Szent Antal emléknapja
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A ferences szerzetes a római katolikus egyház egyik legnépszerűbb és legismertebb szentje. Kezében a gyermek Jézust és liliomot tartó szobra talán minden katolikus templomban megtalálható, előtte a szegényeknek szánt adományokat gyűjtő persellyel.

További részletek

A krležai szöveguniverzum intermediális értelmezéseinek távlatai
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

2022. május 13-án az ELTE BTK Kari Tanácstermében Miroslav Krleža horvát író halálának 40. évfordulója alkalmából horvát nyelvű nemzetközi tudományos konferenciát rendezett az egyetem Szláv és Balti Filológiai Intézetének Szláv Filológiai Tanszéke. Társszervezőként közreműködött a fővárosi és több kerületi horvát önkormányzat is. A konferencia egyik szervezője és előadója volt Mann Jolán munkatársunk, akinek beszámolóját adjuk közre az alábbiakban.

További részletek

Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. július 30-ig

A kiállítás áttekintést ad a magyar mese- és ismeretterjesztő diafilmgyártásról, bemutatva négy évtized legszebb 100 grafikáját. A képek segítségével megismerhetjük a diafilm korszakokra jellemző általános stílusjegyeit és típusait, illetve az alkalmazott technikák sokszínűségét.

További részletek

Meghosszabbítottuk Vershaza című kiállításunkat!
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. október 8-ig

Az érdeklődésre való tekintettel nyáron, illetve kora őszig megtekinthető Vershaza című kiállításunk! A tárlat bemutatja a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal nemzeti könyvtárban őrzött kéziratát és legfontosabb szövegkiadásait, továbbá a megzenésítéseket és a különböző fordításokat felemlítve végigköveti e versek emblematikussá válásának folyamatát. Kitér néhány jelentős történelmi pillanatra, amellyel a versek visszavonhatatlanul összeforrtak, és felidézi azokat a hatásokat, irodalmi utalásokat, amelyek az elmúlt idők klasszikusainak alkotásaiban éppúgy fellelhetők, mint a mai, kortárs alkotók műveiben.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd