Kedves Barátunk!
2022. május 30.

A 63-as standhoz hívjuk önöket az Ünnepi Könyvhét kapcsán, nyilvános sajtótörténeti konferenciára várjuk az érdeklődőket, a Múzeumok Éjszakája beharangozójával már június 25-ére invitálunk mindenkit könyvtárunkba, a gyermeknap kapcsán pedig plakátjainkból adunk válogatást e heti hírlevelünkben.

Sajtó és nyilvánosság Magyarországon a hosszú 19. században
TUDOMÁNYOS KONFERENCIA 2022. június 3.

Az MTA‒OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoport ELKH 19. századi Könyv- és Sajtótörténeti Műhelye és az MTA Sajtótörténeti Bizottsága Lipták Dorottya tiszteletére megrendezett konferenciájának célja, hogy a legújabb kutatási eredmények megismertetése mellett a fiatal kutatók számára is bemutatkozási lehetőséget nyújtson, illetve a szélesebb érdeklődő közönséget is megszólítsa.

További részletek

Ezerarcú diafilm – korszakok és technikák
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. június 3-ától

A június 2-án 17 órakor megnyíló és július 30-ig megtekinthető kiállítás áttekintést ad a magyar mese- és ismeretterjesztő diafilmgyártásról, bemutatva négy évtized legszebb 100 grafikáját. A képek segítségével megismerhetjük a diafilm korszakokra jellemző általános stílusjegyeit és típusait, illetve az alkalmazott technikák sokszínűségét.

További részletek

93. Ünnepi Könyvhét
RENDEZVÉNY 2022. június 9–12.

Az idén is várjuk önöket az immár 93. alkalommal megrendezendő Ünnepi Könyvhéten! Találkozzunk a Vörösmarty téren az OSZK standjánál (63. stand)! Kiadványaink, ajándéktárgyaink és kedvezmények.

További részletek

Kezdje és folytassa nálunk a Múzeumok Éjszakáját!
RENDEZVÉNY 2022. június 25.

Hagyomány és megújulás a 220 éves nemzeti könyvtár gyerek- és családi programjaiban. Könyvtár- és raktársétáink, mini aukcióink – és sok más érdekes program mellett – az Authentic Quartet a könyvtárunk Zeneműtárában őrzött zenei anyagból szólaltatja meg a régi mesterek, köztük Joseph Haydn műveit, majd Érdi Tamás zongoraművész önálló műsora következik. Rátóti Zoltán és Huzella Péter A bor filozófiája című közös estje Hamvas Béla szövegeit és a borhoz kapcsolódó megzenésített magyar verseket mutat be. Részletes programok hamarosan!

További részletek

Corvina-kiállításunk katalógusa elismerésben részesült
HÍR 2022. június 10.

„Opus mirabile”-elismerésében részesült „Az ország díszére”. A Corvina könyvtár budai műhelye című kötetünk, amely a 2018-as corvina-kiállítást kísérő szakkatalógus. A kötet monografikus módon tárja fel a Hunyadi Mátyás idején Budán létesített könyvkészítőműhely kérdéskörét, ám ugyanakkor az egész Corvina könyvtárról szól: tisztázza keletkezésének egyes fázisait, a könyvtár létrejöttének idejét, elkülöníti egymástól az egyes állományrészek forrását. Részleteiben szól magáról a budai műhelyről. Alaptétele, hogy az a feszültség, amely az itáliai mintákat követni szándékozó könyvtár Itáliától való távolságából fakadt, meghatározó jelentőségűnek bizonyult.

További részletek a katalógusról és a díjátadóról 

Gyermeknap 2022
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ismert, hogy ha sikert akar elérni egy film vagy egy reklám, akkor szép nő, gyermek vagy kutya kell, hogy szerepeljen benne. Így a reklám egyik eszközén, a grafikai plakáton is gyakran szerepel a rajzokon vagy a fotókon gyermek. Néhány ilyen plakátot mutatunk be gyermeknap alkalmából...

További részletek

A hozzáférés (elfojtott) forradalma és az EODOPEN projekt
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Volt, amikor azt hittük, a digitalizációval, avagy a hozzáférés forradalmával elérkezett az információs Kánaán: az emberi ismeretek, a tudomány és kultúra eredményei egyszerre mindenki számára elérhetővé váltak, és a lehetőségeknek csak a tárhelyek mérete, a hálózati sebesség szabhat határt. Ekkor azonban megjelentek a tudás szigorú őrei, és ilyen-olyan ürüggyel elzárták az utat, amely a mindent megismerés esélyével kecsegtetett… Igazából csak az történt, hogy kiderült: a jogi szabályozás sem a szerzői jogok, sem a személyiségi jogok területén nem képes, vagy csak igen nehezen tud lépést tartani a technológia fejlődésével, illetve annak következményeivel.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd