Kedves Barátunk!
2022. április 19.

Az OSZK társkiadásában megjelent ukrán nyelvű mesekönyvről és bemutatójáról, valamint az 1920-as, ‘30-as évek kiemelkedő plakátművészének munkásságáról is olvashatnak e heti hírlevelünkben.

Több mint száz OSZK-s dokumentum a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. április 12. – augusztus 28.

Ritkaságaink is láthatók az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. Az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárából és színháztörténeti gyűjteményéből eddig kevéssé ismert, de annál jelentősebb műremekek kerültek a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállításába, amely a vizuális kultúra irányából – a plakátművészet és társműfajai segítségével – közelíti meg az irányzatot a hazai viszonylatban eddig még nem látott módon.

További részletek

Új ukrán nyelvű mesekönyvet mutattunk be
KÖNYVBEMUTATÓ 2022. április 11.

Műsoros rendezvény keretében mutattuk be a díszteremben a magyar népmeséken alapuló ukrán nyelvű gyermekkönyvet, amelynek könyvtárunk az egyik társkiadója. A gyermekkönyv a Móra Könyvkiadó, a Nova Hvylja Egyesület és az OSZK közös kiadásában, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) támogatásával és az Alföldi Nyomda kivitelezésében készült el 1500 példányban.

További részletek

Közép-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859–60-ból
KÖNYVBEMUTATÓ 2022. április 12.

A speciális témájú szakkönyv, Nebojszki László Közép-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859–60-ból című könyve az Argumentum Kiadóval társkiadásban, az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jelent meg. A kötet a 2017-ben megjelent Felső-bácskai települések néprajzi-helyrajzi leírása 1859–60-ból című kiadvány folytatása. A szerző maga is a bácskai térség szülötte, a kötet lapjaiból árad mindaz a szeretet, amellyel a szóban forgó települések helytörténete, művelődéstörténete megelevenedik az olvasó előtt.

További részletek

Gönczi Gebhardt Tibor plakátművészete a két világháború között
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az 1920-as és 1930-as években Budapesten virágzott a kereskedelmi grafika. A plakátok a fővárosban hirdetőoszlopokon kaptak helyet, amelyek elterjedése az első világháború után indult be igazán, amikor szinte minden átváltozott hirdetőoszloppá – a deszkakerítések, házfalak, tűzfalak, villamoskocsik oldalai… Ekkor, a magyar plakátművészet fénykorában bontakozott ki Gebhardt Tibor plakátművészetének első korszaka. Gebhardt az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskolát elvégezve, az iparművész szakoklevél birtokában, az 1920-as évek elejétől azonnal bekapcsolódhatott a felpezsdülő grafikai életbe.

1. rész

2. rész

 

Tárlatvezetések VERSHAZA című kiállításunkban
RENDEZVÉNY 2022. március 22-étől

Kurátori vezetéseket tartunk A Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink alcímű kiállításunkban keddenként 11 órakor és csütörtökönként 17 órakor, valamint további időpontok is igényelhetők csoportosan a csoportvezetes@oszk.hu mail-címen.  

További részletek

Továbbra is hosszabb nyitvatartási renddel várjuk olvasóinkat!
HÍR 2022. április 1-jétől

Hosszabb szünet után hétfőn és szombaton is nyitva a nemzeti könyvtár. A különgyűjtemények olvasótermeibe csak előzetes hely- és időpontfoglalást követően tudunk kutatási lehetőséget biztosítani olvasóinknak.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd