Kedves Barátunk!
2022. február 28.

A horoszkópokról mint a hungarica-kutatás forrásairól és a homéroszi eposzok magyar fordítójáról, Devecseri Gáborról is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Asztrológia a 15. századi Magyarországon
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A horoszkópok mint a hungarica-kutatás forrásai – A történészek számára ma már talán evidencia, hogy a horoszkópok és más asztrológiai jellegű források értékes adatokat szolgáltathatnak a kutatók számára, ám ez nem volt mindig így. Korábban a kutatók gyakran úgy tekintettek az asztrológiára, mint a felvilágosult gondolkozást akadályozó pogány babonára, és ezért a témával foglalkozó történésznek is mentegetnie kellett magát, ha nem akart ő maga is megvetés tárgyává válni. 

További részletek

„Én úgy szeretnék írni, mint a kígyó” – 105 évvel ezelőtt született Devecseri Gábor
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Devecseri Gábor 1917. február 27-én született Budapesten. Szülei Devecseri Emil bankhivatalnok és Devecseriné Guthi Erzsébet műfordító voltak, egy öccse volt, Devecseri Péter. A család baráti viszonyban volt Karinthyékkal, Kosztolányiékkal, a korszak más jelentős kulturális szereplőivel, így Devecseri Gábor együtt nőtt fel Karinthy Gáborral, Karinthy Ferenccel, Kertész Tamással, Kosztolányi Ádámmal. 

További részletek

250 javaslat magyar történelmi filmre
RENDEZVÉNY 2022. február 17.

A nemrégiben bemutatott kötet egyik szerzője kollégánk, Deák-Sárosi László. A fülszöveg részlete: „Az utóbbi években számos író, újságíró, közéleti személyiség fogalmazta meg, hogy kevés történelmi film készül Magyarországon, és amelyek elkészülnek, azok többsége nem a történelmi hitelességet és nem a nemzeti öntudatot erősíti. Jelen kis kiadvány szerzői ehhez a témához kívánnak hozzászólni építő módon. Közzétesznek összesen 250 filmötletet, javaslatot történelmi filmre.” 

További részletek

Bodri Ferenc (1943–2021) grafikus- és festőművész születésének 79. évfordulóján
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az évforduló alkalmából Vasné dr. Tóth Kornélia, könyvtárunk tudományos munkatársa a Magyar Grafika 2022/1. számában megjelent „Bodri Ferencre emlékezve. A kecskeméti grafikusművész illusztratív ex librisei” című cikkéből idézünk blogunkban. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: moldovan.istvan@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd