Kedves Barátunk!
2022. február 21.

A magyar széppróza napja kapcsán Jókai Mórról, illetve Puklus Péter fotókönyveiről is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Guillermo Vázquez Moreno kubai nagykövet látogatása az OSZK-ban
HÍR 2022. február 16.

A két ország nemzeti könyvtára közötti jövőbeni megállapodás tárgyában egyeztetett a kubai nagykövet és az OSZK vezetése.  

További részletek

A magyar széppróza napja
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

„Mesemondó, nagy gyermekünk” – Jókai Mórnak köszönhetjük a magyar olvasóközönség megszületését és kiművelését. Életműve nemcsak az irodalmi, hanem a társalgási nyelvet is formálta. Nemzetivé tette a regény műfaját. Közösségi és egyéni stílust hozott létre, amelyben a kis dolgok hű megfigyelése összeolvad a túláradó érzésekkel, de az anekdoták, életképek vaskosabb világa mellől nem hiányoznak a szentimentalizmus és a legendába hajló népmeseiség finom hangulatai sem. Ugyanakkor Petőfi és Madách mellett 1940-ig ő számított külföldön a legolvasottabb magyar alkotónak. 

További részletek

Puklus Péter fotókönyvei a Történeti Fénykép- és Videótárban
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

2021-ben Puklus Péter fotóművész három fotókönyvét és öt eredeti nagyítását sikerült ehhez a speciális fotókönyvgyűjtési projekthez kapcsolni.  – A fotókönyv ma közhasználatban lévő jelentése kicsit zavarba ejtő lehet, ha művészeti alkotásokkal kapcsolatban akarunk beszélni e médiumról, ugyanis a „csináld magad” (DIY – Do It Yourself) kategóriába tartozó, otthon online megszerkeszthető, majd nyomdákban megrendelhető fényképalbumokat is fotókönyvnek hívjuk. 

További részletek

Átadták Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb közgyűjteményi digitalizáló központját
HÍR 2022. február 11.

2022. február 11-én Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter adta át Közép-Európa legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkező közgyűjteményi digitalizáló központját az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) nyolcadik emeletén. A központ ünnepélyes átadásával párhuzamosan létrejött egy digitalizációs együttműködési megállapodás is az OSZK és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ között. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: moldovan.istvan@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd