Kedves Barátunk!
2022. február 7.

A 100 évvel ezelőtt megalakult Keresztény-Keresztyén Földmíves-, Kisgazda- és Polgári Pártról, díjra jelölt kiadványunkról és a könyvtárstatisztika híreiről is olvashat – többek között – heti hírlevelünkben.

Nemzetközi díjra jelölt zenetörténeti kiadványunk
HÍR 2022. február

Rangos nemzetközi díjra jelölték az Országos Széchényi Könyvtár által kiadott „Eritis mihi testes”. Az 1938-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hangfelvételei című kiadványt. A kétnyelvű tanulmánykötetet az Association for Recorded Sound Collections (ARSC) nevű nemzetközi szervezet jelölte egyik idei díjára.  

További részletek

Egységesített könyvtárstatisztikai adatsorok és a Könyvtári trendjelentések
HÍR 2022. február

A Könyvtári Intézet Kutatási és Elemzési Osztálya (KEO) a korábbi évekből már ismert – és számos kritikával illetett – Minden Könyvtár Minden Adata (MKMA) elnevezésű adattáblák mellett 2022-ben első ízben tesz közzé egy, az országos könyvtárstatisztika legfrissebb (2020-as), valamint a megelőző öt év (2015–2019) adatait egységes szerkezetben tartalmazó idősoros adatállományt.

További részletek

IV. Scriptorium-konferencia
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Korábbi hírünkhöz kapcsolódva rövid beszámolót közlünk a 2021 decemberében megrendezett konferenciáról, melyen a nemzeti könyvtár kutatói is előadást tartottak.

További részletek

Az Egységes Párt létrejötte
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

100 évvel ezelőtt alakult meg a Keresztény-Keresztyén Földmíves-, Kisgazda- és Polgári Párt – 1921 végén a magyar belpolitika válságos helyzetben volt. Az ország politikai elitjét mély ellentétek osztották meg, amelyek közül a királykérdés bizonyult a legfontosabbnak. Az 1916-ban megkoronázott uralkodó, IV. Károly 1918 novemberében, az őszirózsás forradalmat követően lemondott az államügyek intézésben való közreműködésről. 1921-ben azonban két alkalommal is megkísérelte elfoglalni a magyar trónt. 

További részletek

Szerzői jogvédelem alól felszabaduló művek – a MEK-ben
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Magyar Elektronikus Könyvtár újdonságai közt minden év elején külön figyelmet kapnak a január 1-től a jogvédelem hatálya alól felszabadult szerzők művei. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az alkotó halálát követő évtől számított 70 évig engedélyköteles a művei megjelentetése, így 2022-től az 1951-ben elhunyt írók és fordítók könyvei már szabadon terjeszthetők az interneten. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: moldovan.istvan@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd