Kedves Barátunk!
2022. január 31.

Új kiadványunkról, a MEK állományának gyarapodásáról és a szegények orvosáról, boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról is olvashat heti hírlevelünkben.

Megjelent az esztergomi kódexkatalógus
HÍR 2022 januárja

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Akadémiai Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában jelent meg Körmendy Kinga, Lauf Judit, Madas Edit és Sarbak Gábor szerzők munkája nyomán Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Érseki Simor Könyvtár és a Városi Könyvtár kódexei című katalógus.

További részletek

Szerzői jogvédelem alól felszabaduló művek – a MEK-ben
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Magyar Elektronikus Könyvtár újdonságai közt minden év elején külön figyelmet kapnak a január 1-től a jogvédelem hatálya alól felszabadult szerzők művei. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az alkotó halálát követő évtől számított 70 évig engedélyköteles a művei megjelentetése, így 2022-től az 1951-ben elhunyt írók és fordítók könyvei már szabadon terjeszthetők az interneten.

További részletek

„…Csak egy ifjú Markó…”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A 200 évvel ezelőtt, 1822. január 22-én született ifj. Markó Károly festőművészre emlékezünk blogbejegyzésünkben. Az ifj. Markót általában az ún. Markó-kör tagjaként emlegetik, és a 19. századi tájképfestészet vonatkozásában érintőlegesen foglalkozik vele a szakirodalom. Ifjabb Markó Károlynak nem sikerült kitörnie iskolateremtő művész édesapja hatása alól, de igyekezett egyéni stílust vinni műveibe.

További részletek

A szegények orvosa
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Kilencven éve halt meg boldog Batthyány-Strattmann László – Batthyány László gróf 1870. október 28-án látta meg a napvilágot Dunakilitin. Apja eredetileg politikai pályára szánta, és nagy gondot fordított oktatására: középiskolás éveit a kalocsai és a kalksburgi jezsuitáknál töltötte, majd Bécsbe ment egyetemre. Rövid gazdasági tanulmányok után kémiát hallgatott, valamint beiratkozott az orvosi karra is, ahol 1900-ban szerzett oklevelet.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: moldovan.istvan@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd