Kedves Barátunk!
2022. január 24.

Az esztergomi könyvtárakban található kódexek tudományos igényességgel készült leíró katalógusát, valamint a 175 éve született Mikszáth Kálmán íróról és a kilencven éve elhunyt boldog Batthyány-Strattmann László orvosról készült összeállításunkat ajánljuk figyelmükbe hírlevelünkben. 

Megjelent az esztergomi könyvtárak kódexeinek katalógusa
Kiadványmegjelenés 2022

Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Akadémiai Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár közös kiadásában Körmendy Kinga, Lauf Judit, Madas Edit és Sarbak Gábor szerzők közreműködésével jelent meg Az Esztergomi Főszékesegyházi Könyvtár, az Érseki Simor Könyvtár és a Városi Könyvtár kódexei című katalógus. Az esztergomi könyvtárakban található kódexek tudományos igényességgel készült leíró katalógusa az MTA – OSZK Res Libraria Hungariae Kutatócsoportban készült, szerkesztette Madas Edit.

További részletek

175 éve született Mikszáth Kálmán író
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Hamvai-Kovács Gábor, az Olvasószolgálati és Tájékoztatási Osztály munkatársának gondolatai a 175 éve született Mikszáth Kálmán íróról, akit némelyek „a korszerűtlen elbeszélő technikák konzerválójaként szemléltek […] mások rafinált stílművészként, az »írók írójaként« méltányoltak”.

További részletek

Kilencven éve halt meg boldog Batthyány-Strattmann László
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A kilencven éve, január 22-én elhunyt boldog Batthyány-Strattmann Lászlóról emlékeztünk meg összeállításunkban. A szegények orvosát 2003. március 23-án avatták boldoggá. 

További részletek

„Látjátok feleim...” – film a Pray-kódex díszmásolatáról és a Halotti beszéd és könyörgés szövegéről
FILM – M5 2022. január 22., 21 óra

A magyar kultúra napján, január 22-én 21 órakor sugározta az M5 csatorna a „Látjátok feleim...” című, OSZK-s kollégák által jegyzett, 70 perces filmet, amely egyrészt bemutatja állományunk MNy 1 jelzet alatt őrzött becses kéziratát, a latin nyelvű Pray-kódexet és a kódexben lévő Halotti beszéd és könyörgést, az első összefüggő magyar nyelvemléket, másrészt végigkíséri a kódex díszmásolata elkészítésének hosszú folyamatát. 

A filmet a közeljövőben több alkalommal is műsorára tűzi a köztelevízió, ezek időpontjairól a későbbiekben adunk hírt.

További részletek

Központban a Pray-kódex – A magyar kultúra napja 2022
RENDEZVÉNY 2022. január 21.

2022. január 21-én 14 és 17 óra között a Pray-kódex díszmásolatának készítéséről szóló előadással és a kódex digitalizálásának folyamatát végigkísérő bemutatóval, valamint épület- és raktársétákkal, restaurátorműhely-bemutatókkal vártuk látogatóinkat.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: moldovan.istvan@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd