Kedves Barátunk!
2021. december 13.

Egy térképtörténeti kiállításról, új tanulmánykötetünkről, valamint két blogposztunkról olvashat e heti hírlevelünkben. 

Évszázadok térképei – kiállítás Oslóban
KIÁLLÍTÁS 2021 decembere

A norvégiai Magyar Nagykövetség közreműködésével jött létre térképtörténeti kiállítás Oslóban, a Bygdøy Allé Galériában. A kiállítást a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár által összeállított és a tárlat számára kölcsönadott dokumentumválogatás is gazdagítja. 

További részletek

Tanulmánykötet Győr történetéről
KIADVÁNY 2021 decembere

 A Győri Egyházmegye és az OSZK közösen megrendezett 2021-es kiállításának anyagából szakmai tanulmányokkal kiegészített kiadvány készült, amelynek bemutatója 2021. november 20-án, a 20. Győri Könyvszalon keretében volt. 

További részletek

„Tiszta vagy te, mint a harmat, mely egekből gyöngyözött”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Mindjárt az egyházi év kezdetén, december 8-án ünnepli az Anyaszentegyház a megváltás nagy napjának fényes hajnalcsillagát, dicsőítve azt a hittitkot, hogy Mária Isten különös kegyelméből, Jézus Krisztus érdeméből az eredendő bűn minden foltjától mentes maradt. Ezen ünnep gondolatkörét a középkor végéig élénken vitatták a teológusok. A meddővé vált skolasztikus spekulációknak Johannes Duns Scotus (1265/66–1308) ferences szerzetes, egyháztanító (latin becenevén Doctor Subtilis) tanítása vetett véget. Eszerint emberi származásánál fogva Szűz Mária is rászorult Jézus Krisztus megváltására, de illett, hogy megváltása tökéletesebb legyen, mint a többi emberé; és ez abban állott, hogy az üdvözítő Messiás ereje őt előre megóvta a bűntől.

További részletek

Jézus eljövetele és a szibillák – Harmadik rész
tipus FOLYAMATOS

Idén advent harmadik vasárnapja, a Gaudete vasárnap egy nappal előzi meg Luca napját. Egy kicsit megelőlegezve a Luca-nap varázsokkal és jóslásokkal teli hangulatát, tegyük félre Philippus de Barberiis szibilláit, és nyissunk ki egy magyar nyelvű verses sorsvető könyvet. Ebben a könyvben is vannak szibillák, ugyanaz a tizenkettő, mint de Barberiisnél, ám ők nem a Megváltó eljöveteléről jósolnak, hanem az emberi élet jelentőségteljes és apró-cseprő kérdéseire adnak eligazító válaszokat.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd