Kedves Barátunk!
2021. december 6.

Az ex librisekről szóló sorozatunk keretében Demeter Jenő orvosról, továbbá egy késő középkori segítőszentről, Szent Borbáláról és a 200 évvel ezelőtt elhunyt Kovachich Márton Györgyről is olvashat e heti hírlevelünkben. 

Utazgassunk hazánk földjén! – meghosszabbítva
KIÁLLÍTÁS 2022. január 16-ig

Az érdeklődésre való tekintettel Zirci Ciszterci Műemlékkönyvtárunkban 2022. január 16-ig, keddtől vasárnapig 9 és 16 óra között még látogatható az Utazgassunk hazánk földjén!  című kiállításunk. A Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár gyűjteményéből válogatott tárlat az 1920–30-as évek belföldi utazási és üdülési lehetőségeket hirdető plakátjaiból mutat keresztmetszetet.

További részletek

Az erdélyi főorvos, Demeter Jenő
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ex libris gyűjtők, gyűjtemények című sorozatunk 17. részében Demeter Jenőről (1934–1984), az Erdélyben, Baróton élő kardiológiára szakosodott belgyógyász osztályvezető főorvosról emlékezünk meg. Első ex librisét Bíró Iván Géza készítette 1973-ban linóleumba metszve, ennek példányait be is ragasztotta könyvtára köteteibe. A következő nagy impulzust a Gábor Dénes erdélyi könyvtáros-bibliográfus, szakíró, ex libris gyűjtővel való találkozás adta a számára, aki 76 ex librisszel ajándékozta meg. Így lépett rá a gyűjtés útjára.

További részletek

Egy késő középkori segítőszent: Szent Borbála
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ki ne emlékezne Jókai Mór Az aranyember című regényének festői nyitófejezeteiben a Vaskapu veszedelmein Timár Mihály ügyességének és találékonyságának köszönhetően szerencsésen átjutó teherszállító hajóra, a Szent Borbálára? Azon talán nem minden olvasó gondolkodott el, miért pont ennek a szent szűznek az oltalmába ajánlották Timár hajóját, s miért tartja még az egyik szereplő szerint „csak a hajón pápista” Fabula János kormányos is a veszedelmes út során olyannyira fontosnak a szent jóindulatának megnyerését, fenntartását, hogy kétszer is megjegyzi, útitársainak szentelt barkát kellene égetniük Borbála képe előtt.

További részletek

Tiszta, szabatos, teljes és hiteles
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A 200 évvel ezelőtt elhunyt Kovachich Márton György forráskutató (1744–1821) a címben szereplő négy elvárással határozta meg a munkamorálját: tiszta, szabatos, teljes és hiteles közlésre és feltárásra törekedett. Hatalmas és értékes elvégzett munkája ellenére kortársai mellett az utókor sokáig mostohán bánt vele.

További részletek

Jézus eljövetele és a szibillák – 2. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A múlt heti advent vasárnapi bejegyzésünk bevezető idézeteként a líbiai Sibylla jóslatából idéztünk egy szakaszt. Philippus de Barberiis Opusculum de vaticaniis Sibillarum című könyvében a tizenkét szibilla közül őt mutatja be másodiknak. A szerző szerint nem lehet pontosan tudni, hogy mikor élt. A hagyomány úgy tarja, hogy a fején zöldellő virágkoszorút viselt, és szépségesen ragyogó köntösben járt.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd