Kedves Barátunk!
2021. november 22.

Hírlevelünkben a héten megrendezendő workshopról, néhány blogposztunkról – köztük a Rátkai Márton művészetét bemutatóról –, valamint a már csak néhány napig megtekinthető időszaki kiállításunkról is olvashat. 

Egy másik Európa
WORKSHOP 2021. november 25.

A The Other Europe, azaz A másik Európa egy hatrészes dokumentumfilm-sorozat, amely a brit Channel Four televízió számára 1987 és 1988 között készült, és a kelet-közép-európai országok helyzetét volt hivatott bemutatni az akkori, főleg ellenzéki értelmiségiekkel készült interjúk alapján. A film alapjául szolgáló összes fennmaradt vágatlan interjút egy két és fél éve indított nemzetközi program keretében digitalizálták. Jelenleg öt ország munkatársai dolgozzák fel a nyersanyagot – köztük az OSZK munkatársai –, hogy azok a jövő év elejére már szabadon és széles körben elérhetővé váljanak egy erre a célra létrehozott honlapon. 

További részletek

A könyvtárak szerepe a közösségfejlesztésben
KONFERENCIABESZÁMOLÓ FOLYAMATOS

A 2019. szeptember 15-én zárult „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) projekt fenntartási időszakában az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete 2021. november 17–18-án online szakmai tapasztalatcserét szervezett a jelenleg is futó TOP-5.3.1-16 és a TOP-6.9.2-16 „Helyi identitás és kohézió erősítése” elnevezésű pályázatok kedvezményezettjei számára. A projektegyüttműködés keretében a konferenciafelhívást a projektkonzorciumot vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM-MOKK) juttatta el közvetlenül a TOP-kedvezményezettekhez, illetve a szervezésben is segítettek a Könyvtári Intézet munkatársainak. 

További részletek

Mágnás Miska, Róth bácsi és az ugarandai kormányzó
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Születésének 140. évfordulója (1881) mellett idén emlékezünk meg az 1951. szeptember 18-án elhunyt Rátkai Márton Kossuth-díjas (1949), érdemes (1950) és kiváló művész halálának 70. évfordulójáról is. 

További részletek

A felvilágosodás kori gyermekirodalom meghatározó alakja
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

245 évvel ezelőtt született Poprádon és 190 évvel ezelőtt hunyt el Pozsonyban Jakob Glatz (1776–1831) evangélikus lelkész, egyházi tanácsos, kora gyermekirodalmának egyik legismertebb szerzője.

További részletek

Egy elfeledett énekes színész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

175 évvel ezelőtt született Vidor Pál színész, színigazgató, énekes, színműíró, rendező. – A budapesti Népszínház 1898-ban ifjabb Bokor József zeneszerző, színműíró Az édes című népszínművének bemutatójára színes plakátot nyomatott. A plakáton a főszereplők, Blaha Lujza és Vidor Pál csárdást táncolnak. Pörgéné–Blaha Lujza, „az édes”, arca mintha szomorkás lenne (talán az utolsót táncolja szerelmével Galamb Ferkó–Vidorral). A jelenet idilli, éppen olyan, ahogy azt Hevesi Sándor majdnem húsz évvel később, 1916-ban a Pesti Naplóban leírta.

További részletek

Európa ege alatt. Szemelvények a 16–19. századi magyarságképből
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2021. október 26– november 26.

A héten még megtekinthető időszaki kiállításunk, amely abból az alkalomból készült, hogy Magyarország töltötte be 2021 májusa és novembere között az Európa Tanács elnöki tisztjét. Könyvtárunk a Régi Nyomtatványok Tárának anyagából rendezett időszaki kamarakiállítást.

További részletek

„404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” videókonferencia és workshop – 2021
ONLINE KONFERENCIA 2021. november 23–24.

Az Országos Széchényi Könyvtár 2021. november 23-án és 24-én tartja meg az internetes tartalmak archiválásával foglalkozó éves rendezvényét. Az ötödik „404 Not Found – Ki őrzi meg az internetet?” című konferencia és workshop a tavalyihoz hasonlóan ismét az online térben zajlik Teams-alkalmazáson keresztül, és ezúttal két részből áll. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd