Kedves Barátunk!
2021. október 25.

Új időszaki kiállításunkról, az IFLA augusztusi online kongresszusáról, valamint a száz esztendővel ezelőtt elhunyt Camille Saint-Saëns francia zeneszerzőről is olvashat heti hírlevelünkben. 

Európa ege alatt. Szemelvények a 16–19. századi magyarságképből
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2021. október 26 – november 26.

Magyarország tölti be 2021 májusa és novembere közt az Európa Tanács elnöki tisztjét. Ebből az alkalomból könyvtárunk a Régi Nyomtatványok Tárának anyagából rendezett időszaki kamarakiállítást.

További részletek

A Könyvtári és Információs Világkongresszus (IFLA) előadásai
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Könyvtáros Egyesületek Nemzetközi Szövetsége (International Federation Of Library Associations – IFLA) szokásos éves rendezvényét, a Könyvtári és Információs Világkongresszust (World Library and Information Congress – WLIC) első ízben rendezték meg online formában idén nyáron.  A konferencián részt vettek kollégáink is. Háromrészes írásunkban összefoglalókat közlünk az elhangzott előadásokról.

További részletek:
1. rész
2. rész
3. rész

 

Kettős emléktábla-avatás a Papnövelde utcában Budapesten
HÍR 2021. október 19.

Ünnepélyesen felavatták a húsz évvel ezelőtt elhunyt kollégánk, Melczer Tibor (1945–2001), az OSZK egykori munkatársa egykori lakóháza és a Magyar Szemle (1888–1906) című katolikus folyóirat hajdani szerkesztősége épületére felkerült két emléktáblát.

További részletek

Színről színre
VIRTUÁLIS KIÁLLÍTÁS FOLYAMATOS

A vidéki színjátszás 1854 és 1945 közötti korszakát bemutató, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet virtuális kiállítása az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának több mint 130 tételét is feldolgozza.

További részletek

A Sámson és Delila Budapesten
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az idén száz éve elhunyt Camille Saint-Saëns (1835‒1921) francia zeneszerzőre a „Sámson és Delila” című operájának magyar ősbemutatójáról készült összeállítással emlékezünk. – Talán kevéssé ismert, hogy Saint-Saëns  – akit itthon elsősorban Az állatok farsangja és a Danse macabre, esetleg a Liszt Ferenc emlékének ajánlott 3. („Orgona”) szimfónia szerzőjeként tartunk számon – több mint hatszáz művet komponált kivételesen hosszú, mintegy nyolcvan évet felölelő pályafutása során.

További részletek

A Turul – időszaki kiállítás a Hegyvidék Galériában
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2021. december 4-éig

A turulmadár történetét bemutató kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában. A tárlat létrejöttéhez az Országos Széchényi Könyvtár, a Hadtörténeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum is hozzájárult dokumentummásolataival, plakátjaival, műtárgyaival. A kiállítás ezeknek a különlegességeknek a segítségével mutatja be a turulmadárnak mint szimbólumnak a történetét az Árpád-kori gyökerektől a millenniumi ünnepségeken, valamint a nyilasterroron keresztül egészen napjainkig.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd