Kedves Barátunk!
2021. október 18.

Államtitkári dicséretben részesült az Országos Széchényi Könyvtár harmincegy munkatársa. E heti hírlevelünkben erről is olvashat.

Államtitkári elismerés a Pray-kódex díszmásolatának elkészítéséért
HÍR 2021. október 12.

A Pray-kódex díszmásolatának elkészítésében részt vevő harmincegy munkatárs – a digitalizálásban, a műtárgykészítési folyamat összetett munkájában, valamint a kísérőszövegek megírásában és fordításában részt vevő, illetve a munkafolyamatot szervező szakember – kapott államtitkári dicséretet az előző héten. A Pray-kódex díszmásolatát Áder János köztársasági elnök adta át Ferenc pápának az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson.

További részletek

A Kálmáncsehi-breviárium hasonmáskiadásának bemutatója
RENDEZVÉNY 2021. október 14.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézetben mutatták be Kálmáncsehi Domonkos ma New York-ban őrzött úti kódexének, egy breviáriummal egybekötött misekönyvnek facsimile-kötetét, amelyet az intézmény az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére adott ki. A facsimile-válogatáshoz tanulmánykötet is készül, a szerzők között szerepel Lauf Judit és Zsupán Edina, az MTA-OSZK Res libraria Hungariae Kutatócsoport két munkatársa.

További részletek

Háry János színpadra lép
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

95 évvel ezelőtt mutatták be a Magyar Királyi Operaházban Kodály Zoltán Háry János című daljátékát. A Háry János daljáték eredetileg a Nemzeti Színház számára készült. 1926-os ősbemutatója előtt a rendező, Márkus László (1881–1948) – aki egyúttal író, kritikus, díszlet- és jelmeztervező is volt – így nyilatkozott: „A Kodály ősi szépségű magyar muzsikája mellett Paulini Béla és Harsányi Zsolt színdarabja is idevaló az Operaházba.”

További részletek

„Ön nem tudja, ki Schickedanz!”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Idén a városligeti Műcsarnok megnyitásának 125. évfordulója mellett tervezőjére, Schickedanz Albertre is emlékezünk, aki 175 éve született. Sokoldalú munkássága több művészeti ágat érintett (építészet, festészet, iparművészet), vázlatos ismertetésünk a művész legkiemelkedőbb alkotásaira, főként az 1896-os millenniumi kiállításhoz kapcsolódó műveire fókuszál.

További részletek

A Turul – időszaki kiállítás a Hegyvidék Galériában
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2021. december 4-éig

A turulmadár történetét bemutató kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában. A tárlat létrejöttéhez az Országos Széchényi Könyvtár, a Hadtörténeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum is hozzájárult dokumentummásolataival, plakátjaival, műtárgyaival. A kiállítás ezeknek a különlegességeknek a segítségével mutatja be a turulmadárnak, mint szimbólumnak a történetét az Árpád-kori gyökerektől a millenniumi ünnepségeken, valamint a nyilasterroron keresztül egészen napjainkig.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd