Kedves Barátunk!
2021. szeptember 27.

A Spitzbergákon őrzött trezorba kerültek az Országos Széchényi Könyvtár kiemelt értéket képviselő dokumentumainak különleges eljárással filmszalagra rögzített digitális másolatai. Többek között erről is olvashat e heti hírlevelünkben.  

A Spitzbergákra kerültek az Országos Széchényi Könyvtár digitális kincsei
HÍR 2021 szeptembere

A nemzeti bibliotéka együttműködő partnere, az Északi-sarki Világarchívum (Arctic World Archive, AWA) egyedülálló módon vállalja a digitális adatok hálózaton kívüli megőrzését a Föld legészakibb, ezer főnél népesebb városában, Longyearbyenben kiépített tárolójában. A norvég Piql cég által előállított mikrofilmtekercseket Sándorfi Eszter oslói magyar nagykövet, Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Gerencsér Judit, az OSZK általános főigazgató-helyettese helyezte el a trezorban.

További részletek

Elérhetők a Benyovszky-konferencia előadásainak videófelvételei
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A Benyovszky Emlékév 2021 részeként tudományos konferenciát rendeztek a Magyar Nemzeti Múzeumban szeptember 20-án. A konferencián a köszöntők egyikét Dr. Amberg Eszter, az OSZK jogi és stratégiai főigazgató-helyettese mondta, a szakmai előadások második szekciójában pedig kollégánk, Oláh Krisztina főosztályvezető Benyovszky a nemzeti könyvtár különgyűjteményeiben címmel tartott előadást. 

További részletek

Tartui Balti Drámafórum – 2021
HÍR 2021 szeptembere

Sirató Ildikó, az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának kutatója részt vett a DRAAMA 2021 fesztiválon és a Tartui Balti Drámafórumon. A DRAAMA 2021 programjában összesen 21 esemény volt.  A színházi rendezvénysorozatot egy kortárs dráma-showcase nyitotta Tallinnban (5 produkcióval), majd a színházcsinálók, színházkutatók és részben a közönség is átköltözött Tartuba, hogy megtekintse a fesztivál tervezett 17 előadása közül a megvalósult tizenötöt és meghallgassa a Balti Drámafórum előadásait, valamint a fesztiválprodukciókat követő beszélgetéseket és a záró napon rendezett összefoglaló szakmai értékelést.  

További részletek

„Különös mámor” – 100 évvel ezelőtt született Jancsó Miklós filmrendező
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

100 évvel ezelőtt született Jancsó Miklós filmrendező. Ez alkalomból különgyűjteményeink dokumentumaiból és a Magyar Elektronikus Könyvtár állományából válogatva emlékezünk a kétszeres Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas magyar művészre. Jancsó Miklóssal 2007-ben az Országos Széchényi Könyvtárban Hanák Gábor készített interjút Nyíri Béla operatőr kamerája előtt. Az összeállításban az ebből készült interjúrészletet is megtekintheti.

További részletek

Ismét korlátozások nélkül használható a Palota úti gyorslift
FELHÍVÁS 2021. szeptember 18-tól

A Palota úti gyorslift, amellyel az Országos Széchényi Könyvtár épülete a Dózsa György tér felől közelíthető meg, ezentúl ismét korlátozások nélkül használható. A Várkapitányság tájékoztatása szerint a nyitvatartási idő is bővül. A reggel 5 óra és 23 óra 30 perc között használható a gyorslift a hét minden napján üzemel. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd