Kedves Barátunk!
2021. szeptember 7.

Több mint nyolcvan esztendő után ismét Budapest ad otthont a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak. Az Országos Széchényi Könyvtár erre az alkalomra közös kiállítással és saját kiadvánnyal is készül. 

Kiállítás és kiadvány az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére
KIÁLLÍTÁS ÉS KIADVÁNY 2021. szeptember 7-25-ig

A román katolikus papról és vértanúról, Boldog Vladimir Ghikáról rendezett kiállítással, valamint az 1938-as kongresszus zenei anyagából és az akkor elhangzott rádiófelvételekből készült hangzó kiadvánnyal tiszteleg az OSZK a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előtt.

További részletek

Magyar Ezüst Érdemkereszttel tüntették ki nyugalmazott munkatársunkat
ELISMERÉS 2021. augusztus 20.

Somorjai Olgát, az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti és Zeneműtárának nyugalmazott könyvtárosát a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata-kitüntetéssel díjazták „a színház-, illetve művészettörténet, valamint a gyűjteménykezelés területén végzett több évtizedes, példaértékű munkája elismeréseként.”

További részletek

Programjaink a Kulturális Örökség Napjai alkalmából
RENDEZVÉNY 2021. szeptember 18.

A könyvtárba látogatók megismerhetik az épület izgalmas történetét, felfedezhetik olyan részeit is, amelyek őriznek még egy-egy kis darabot az eredeti királyi palotából, emellett betekinthetnek a könyvtár nyilvánosságtól elzárt területeire, hiszen többek között az V., VI. és VIII. emeleti erkélyeket is megnyitjuk, valamint raktárunkba is elkalauzoljuk vendégeinket. 

További részletek

Az Eucharisztikus Világkongresszusok történetéből
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az Oltáriszentség világkongresszusok rendezésével való ünneplésének gondolata a III. Francia Köztársaságban, a 19. század végének erős antiklerikális-ateista áramlataival való szembeszállás igényével született meg a katolikus közösségben. A kezdeményezésben nagy szerepet játszott egy világi asszony, Marie-Marthe Tamisier, aki laikus támogatóival először zarándoklatokat, helyi, majd nemzeti szintű eucharisztikus kongresszusokat szervezett. A kezdeti sikereken felbuzdulva 1881-ben az észak-francia iparvárosban, Lille-ben hívták össze az első Eucharisztikus Világkongresszust, amely megteremtette a máig élő hagyományt. 

További részletek: 1. rész, 2. rész, 3. rész

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12 – szeptember 18.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés idején reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál az nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról.  

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd