Kedves Barátunk!
2021. augusztus 16.

A strand intézménye az 1920-as évektől vált népszerűvé. Az egyre növekvő számú szabadtéri strandfürdők átalakították az ország fürdőéletét. A Nyaralásra fel! című sorozatunk legújabb részében a fürdőélet plakátjait mutatjuk be.

Interjú az OSZK ex libris kutatójával
INTERJÚ FOLYAMATOS

A Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárnak gyűjtők neve szerint rendszerezett, tízezres modern ex libris anyaga, és a Régi Nyomtatványok Tárának 1100–1200 körüli régi ex librise a digitalizálás révén hamarosan a szélesebb olvasóközönség számára is elérhetővé válik. Vasné dr. Tóth Kornélia, az OSZK ex librisekkel foglalkozó kutatója, a Kisgrafika folyóirat szerkesztője a Kultura.hu portálnak nyilatkozott a gyűjteményről.

További részletek

Páratlan irodalomtörténeti hagyaték vált elérhetővé legújabb tartalomszolgáltatásunkban
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Babits Mihály 1941. augusztus 4-ei halálának nyolcvanadik évfordulója alkalmából elindult az OSZK új digitális tartalomszolgáltatása, a Copia.  Elsőként Babits Mihály és felesége, Török Sophie monumentális hagyatékának levélanyagát publikáltuk, de a távolról elérhető adatbázisban hosszabb távon leveleket, levelezéseket, kora újkori és újkori kötetes kéziratokat, önálló vers-, tanulmány- és regénykéziratokat, valamint analektákat (egyedi, nem levéltípusú dokumentumokat) szolgáltatunk.

További részletek

Lugosi – az egyetlen magyar vámpír
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ádám, Jézus és... Drakula. A legnagyobb sikert az utóbbi szerep a tengerentúlon hozta el Lugosi Bélának, akit azonban tehetséges zsánerszínészként ugyanez a szerep be is skatulyázott. De ki volt valójában Lugosi Béla? Blogbejegyzésünkből kiderül. 

További részletek

Nyaralásra fel! – Ötödik rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Sorozatunk legújabb részében a fürdőélet plakátjait mutatjuk be az 1880-as évektől az 1940-es évek közepéig. A Kárpát-medence gazdag gyógy- és termálvízkészletét a rómaiak nyomán a középkorban is ismerték és használták. A fürdőket hirdető plakátok egy-egy szobor, antik oszlop vagy történelmi szereplő ábrázolásával szívesen utaltak a régi időkre, hangsúlyozva a források évszázadok óta kipróbált hatásosságát.

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12 – augusztus 31.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés ideje alatt reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál az nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd