Kedves Barátunk!
2021. augusztus 2.

A júniusban megrendezett LIBER 2021 konferencián elhangzottakat a nemzeti könyvtár munkatársai beszámolókban ismertetik. A részletekről hírlevelünkben olvashat.

LIBER 2021 konferencia, 1-2. rész
BESZÁMOLÓ FOLYAMATOS

2021 júniusában is megrendezték az Európai Tanács támogatásával 1971-ben megalakult LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche) szervezet konferenciáját. A több száz kutatási könyvtárat tömörítő szakmai szervezet online konferenciáján részt vettek kollégáink is. Háromrészes írásunkban rövid összefoglalókat közlünk az előadásokból, szekciótémákból.

A bejegyzés első része
A bejegyzés második része

Liszt-ereklyék a nemzeti könyvtárban – 135 évvel ezelőtt hunyt el Liszt Ferenc (1811–1886) zeneszerző, zongoraművész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A 19. század legendás, a modern zongorajátékot megalapozó zongoraművészét, a nagy hatású, újító zeneszerzőt és zongorapedagógust igen szomorú körülmények között Bayreuthban, az Ünnepi Játékok idején érte a halál, miután egy kimerítő nyugat-európai hangversenykörút végén tüdőgyulladást kapott.

A gazdag életmű kései hívei és kutatói számára azonban ugyancsak kiapadhatatlan kincsesbánya az a nemzetközi viszonylatban is jelentős gyűjtemény, amely vásárlások útján alakult ki a nemzeti könyvtár keretein belül, és Liszt közel félszáz autográf zenei kéziratát, emellett számos, a zeneszerző saját kezű bejegyzéseit, illetve ajánlását magában foglaló másolt kéziratos és nyomtatott zeneművét tartalmazza (a Kézirattárban, illetve a Zeneműtár hagyatéki gyűjteményében őrzött autográf levelek, fényképek és egyéb Liszt-vonatkozású dokumentumok mellett).

További részletek

„A játékkal az erkölcsöt meg a szépet kellene mutatnunk.”
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Zenthe Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész, a „Nemzet Színésze” tizenöt éve hunyt el. Az idősebbek ma is szívesen emlékeznek rá a Szabó család című rádiósorozatból, Balla Tiborként, illetve második szerepében Kárpáthy Zoltánként, vagy a Szomszédok című közkedvelt TV-sorozatból „Taki bácsiként”. A Színháztörténeti és Zeneműtár felidézte a színész életútját, kiemelve legjelentősebb szerepeit.

További részletek

Barokk szenvedély – avagy a velencei hegedűs
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

280 éve hunyt el Antonio Vivaldi olasz barokk zeneszerző, hegedűművész, pedagógus, impresszárió és pap. Munkássága alatt elképesztő mennyiségű és változatosságú, vitathatatlan értékű művet alkotott. Írt szonátákat, koncerteket vonóshangszerekre, fafúvósokra, trombitára, mandolinra, gitárra, billentyűs hangszerekre, de művei sorában akad számos zenekari koncert (concerto) is. Nem beszélve kamarazenéjének gazdagságáról. Egyházi zenéje sem merült feledésbe, ma is gyakran hangzik fel világszerte előadótermekben, templomokban a Stabat mater és a Gloria.

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS FOLYAMATOS

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés ideje alatt reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál a nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd