Kedves Barátunk!
2021. július 26.

Száz évvel ezelőtt született a Székely himnusz. E heti hírlevelünkben a keletkezésről és az utóéletéről is olvashat.  

Emberi történetekről is mesélnek a színházi szövegkönyvek
ONLINE INTERJÚ FOLYAMATOS

Gyakran órákat vagy akár napokat vesz igénybe, hogy egy-egy bejegyzés alapján kiderítse egy bemutatott színházi előadás helyét és idejét, vagy a szövegkönyv eredeti tulajdonosának kilétét. Bessenyei Ágnes számára mégis a feldolgozatlan szövegkönyvek katalogizálása a legfontosabb feladat. A Színháztörténeti és Zeneműtár munkatársa 2020-ban nyerte el „Az év fiatal könyvtárosa” pályázaton a Kovács Máté Alapítvány-különdíját, de az előző évi vándorgyűlés elmaradt, az idén, az online vándorgyűlés nyitó plenáris ülésén köszöntötték. A díjazottal készült interjút blogunkban olvashatják. 

További részletek

Révay Ferenc és az utazásairól tanúskodó fényképalbumok – 3. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Könyvtárunk Történeti Fénykép- és Videótára fotótörténeti anyagrészének – azaz az 1945 előtt készült fényképeknek – digitalizálása során került sor nemrégiben azokra a fényképalbumokra is, amelyekről a gyűjteményi bélyegző tanúsítja, hogy egykor a sokat utazó, művelt és műgyűjtő báró Révay Ferenc (1835–1914) könyvtárához tartoztak. Ezúttal a díszes fényképalbumokat útikalauznak tekintve követjük Révay bárót jó okkal 1869–70-ra tehető körútján, és megismerkedünk az egyes albumok különlegességeivel.

További részletek

A Székely himnusz ritmusáról és három szövegváltozatáról
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Száz évvel ezelőtt született a Székely himnusz. A vers 1921 májusában jelent meg, megzenésített változatát pedig egy évvel később, adták elő Aquincumban, a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesülete (SZEFHE) Májusi nagyáldozat nevű 1922. május 22-i rendezvényén. A Székely himnusz szövegét Csanády György (1895–1952) írta, zenéjét pedig Mihalik Kálmán (1896–1922) szerezte.

További részletek

„Műterme valóságos kis múzeum”: Erdélyi Mór élete (folytatás) – A fényképészet úttörői
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Erdélyi Mór sokoldalúságát igazolja, hogy a fotóriport és a sportfényképezés egyik legelső hazai művelőjének is tartják. Riportképei megjelentek a korabeli újságokban is, a Párizs–Bécs autóverseny automobiljainak megérkezését Budapest határához megörökítő sorozatát az Új Idők közölte 1902-ben. 

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12– augusztus vége

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés ideje alatt reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál az nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd