Kedves Barátunk!
2021. július 19.

A Balaton már a reformkor idején divatba jött, „kedves volt a magyarnak”, de turizmusa csak a 19. század végén, a déli parton kezdett látványosan fejlődni. E heti hírlevelünket olvasva tovább „nyaralhat” a nemzeti könyvtárral. 

Nemzedékek szolgálatában: 2020–2021: kihívás, kreativitás, könyvtár
ONLINE TARTALOM FOLYAMATOS

Több mint 850 könyvtáros vett részt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) 52. Vándorgyűlésén. A Nemzedékek szolgálatában: 2020–2021: kihívás, kreativitás, könyvtár címet viselő rendezvényt az MKE az online térben az OSZK és az MKE Pest Megyei Szervezete partnerségével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezte meg július 8–9-én. A vándorgyűlésről készült tudósításunkat blogbejegyzésünkben olvashatják.

További részletek

Egressy Béni zenei és színházi vonatkozású kéziratai
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Egressy Béni (1814–1851) hitelesnek tekinthető zenei és színházi vonatkozású kéziratai az Országos Széchényi Könyvtárban találhatók, elsődlegesen a Színháztörténeti és Zeneműtárban. A nyomtatásban még a zeneszerző életében megjelenő kották egy jó részét maga Egressy adta be a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárába, azaz a Széchényi-könyvtárba, melynek akkoriban, már 1846-tól az első őre, azaz igazgatója Mátray Gábor volt. Erről tanúskodnak az egyes kottacímlapok aljára írt ajánlások is: „A’ Széchényi-országos könyvtárnak szentelé a’ szerző”…

További részletek

„Műterme valóságos kis múzeum”: Erdélyi Mór élete – A fényképészet úttörői
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Erdélyi Mór 1891-ben nyitotta meg első önálló műtermét az Erzsébet tér 18. szám alatt. Rövid időn belül közkedvelt portréfotós lett. Sikereihez méltón 1894-ben megkapta a császári és udvari fényképész címet. Ezt követően szinte állandó megbízásokat kapott az udvartól, számos jelentős társadalmi és politikai eseményen vett részt fotográfusként, mint például Kossuth Lajos vagy Munkácsy Mihály temetésén.

További részletek

Nyaralásra fel! – 4. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az 1920-as trianoni békediktátum utáni kétharmados területvesztés gyökeresen megváltoztatta a magyarországi idegenforgalom helyzetét. Az elcsatolt turisztikai területek helyett új potenciális belföldi pihenőhelyekre volt szükség, illetve felértékelődött a megmaradt idegenforgalmi célpontok – így a Balaton – jelentősége is. 1929-ben létrejött a Balatoni Intéző Bizottság, amelynek kiemelt feladata volt a Balaton-parti településrendezési problémák regionális léptékű kezelése. 

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12– augusztus vége

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés idején reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál az nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd