Kedves Barátunk!
2021. július 12.

Az OSZK ismét létszámkorlátozás nélkül látogatható, s a koronavírus elleni védettséget nem kell igazolni. Előzetes helyfoglalásra kizárólag a Kézirattár, Régi Nyomtatványok Tára és a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár térképgűyjteményének közös, VI. emeleti olvasótermében van szükség.

Könyvtárszakmai elismerések az MKE 52. Vándorgyűlésén – az OSZK munkatársainak
TUDÓSÍTÁS 2021. július 8.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Nemzedékek szolgálatában: 2020–2021: kihívás, kreativitás, könyvtár címmel, az online térben rendezte meg 52. vándorgyűlését Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtár partnerségével. A kétnapos programsorozat nyitónapján dr. Amberg Esztert, a nemzeti könyvtár jogi és stratégiai főigazgató-helyettesét MKE-emlékéremmel, Békésiné Bognár Noémit, az OSZK KI Kutatási és Elemző Osztályán dolgozó kutató könyvtárost „Az év fiatal könyvtárosa” díjjal, Bessenyei Ágnest, a Színháztörténeti és Zeneműtár munkatársát pedig „Az év fiatal könyvtárosa” pályázaton a Kovács Máté Alapítvány-különdíjával ismerték el.

További részletek

A látogatási korlátozások feloldásával és tagsághosszabbítással várjuk vissza olvasóinkat
SZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az Országos Széchényi Könyvtár ismét létszámkorlátozás nélkül látogatható, a koronavírus elleni védettséget nem kell igazolni. A „könyvtármentes” hónapokért kárpótlásul a 2020–2021-ben korábban váltott éves olvasójegyek érvényességét hat, a féléves olvasójegyek érvényességét három hónappal díjmentesen meghosszabbítjuk.

További részletek

„...mert van olyan szerelem, amely nem múlik el.” – 65 éves prof. dr. Monok István, az OSZK korábbi főigazgatója
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

65 éves prof. dr. Monok István, az OSZK egykori főigazgatója. Szakmai életútja párját ritkítóan gazdag. Egyéni tudományos teljesítménye mellett különösen jelentős tudományszervezői tevékenysége: a Kárpát-medencei régikönyves-kutatások menedzselése és a kutatás folyamatosságát lehetővé tevő új kutatónemzedékek kinevelése. Számos helyen dolgozott, részt vett, illetve mindmáig részt vesz különböző kutatási programokban, szerkesztő- és szakmai bizottságokban.

További részletek

Rózsakereszt Zircen
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A zirci Ciszterci Műemlékkönyvtár kincsei közé tartozik egy kolligátum, azaz több művet tartalmazó kötet. Ez sok szempontból érdekes, mert eredeti kötésben maradt fent, amit superexlibris díszít, de található benne két possessor-bejegyzés is, sőt 17. századi margináliák is. A könyv két orvost, két, az alkímiához köthető férfit idéz. Az egyikük Michael Maier, akinek a nevéhez a kötetben található négy műből három fűződik. A másikuk Matěj Burda, a tulajdonos, akinek a címere díszíti a könyv borítóját.

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12– augusztus 19.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés ideje alatt reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál az nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd