Kedves Barátunk!
2021. július 5.

52. alkalommal tartja meg vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete. E heti hírlevelünkből a részletes programokról is tájékozódhat.  

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 52. Vándorgyűlése
ONLINE RENDEZVÉNY 2021. július 8–9.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Nemzedékek szolgálatában: 2020-2021: kihívás, kreativitás, könyvtár címmel, az online térben rendezi meg 52. vándorgyűlését Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtár partnerségével. A kétnapos programsorozat nyitónapján többek között előad Glória Pérez-Salermón, az IFLA korábbi elnöke (20172019) és Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója is. A vándorgyűlés keretein belül adjuk át az MKE Emlékérmet, az Év fiatal könyvtárosa-, a Fitz József- és a Kertész Gyula-díjat, valamint a Füzéki István emlékérmet.

További részletek

A „rebellis” grófnő – 215 éve született gróf széki Teleki Blanka, a magyar nőnevelés egyik úttörője, a nők művelődési egyenjogúságának híve
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az 1806-ban született Teleki Blanka úttörő – kései bírálói szerint rebellis  volt az erdélyi arisztokrata gróf széki Teleki családban. Büszke volt származására és magyarságára, egész életében a nemzeti kultúra fejlesztését tartotta szem előtt, különös tekintettel az anyanyelv ápolására és a nemzeti hagyomány megőrzésére. 1846-ban magyar tanítási nyelvű leánynevelő intézetet nyitott a magyar főúri körökből származó lányoknak Pesten, a mai Szabadság téren lévő Majthényi-házban. A diákokra hatott Teleki Blanka magyarságtudata, aki 1848. március 15-én nyilvánosan felolvasta a Nemzeti dalt tanítványai előtt. Növendékei a 12 pont mintájára készítették el saját követeléseiket. Ő pedig megírta röpiratát a női emancipációról, amely vélhetően a nemek közti egyenjogúság követelésének első magyar okmánya, fókuszban az anyaság létfontosságú szerepével. 

További részletek

Az ausztráliai magyar közösségek eseményei videókon – A Mikes Kelemen Program margójára
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Európa és Észak-Amerika után a legtöbb magyar Ausztráliában él. A helyi, egyesületi rendezvényeken túl a legfontosabb események a néhány évente szervezett Ausztráliai és Új-zélandi Magyar Találkozók. A Találkozók egyes eseményeiről a VHS és más videótechnikák elterjedését követően készültek felvételek, amelyek a Mikes Kelemen Program keretén belül eljutottak az OSZK gyűjteményébe. Ezek a régi, technikailag nem kiemelkedő minőségű amatőr felvételek mégis értékesek, mert eleven képet adnak a magyar közösségek életéről és tevékenységéről.

További részletek

Különgyűjteményeink használatáról
FELHÍVÁS FOLYAMATOS

A járványügyi rendelkezések értelmében különgyűjteményi olvasótermeinkbe csak előzetes hely- és időpontfoglalás követően tudunk kutatási lehetőséget biztosítani. Kérjük, hogy lehetőség szerint tervezett látogatásuk előtt legalább 24 órával jelezzék foglalásukat.

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12. – augusztus vége

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés idején reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál az nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról. 

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd