Kedves Barátunk!
2021. június 14.

Az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézete felmérést készített a hazai bibliotékák szolgáltatásairól. A kutatás eredményeiről hírlevelünkben is olvashat.  

Megnyitottak az ország könyvtárai – az Országos Széchényi Könyvtár friss felmérése a hazai könyvtárak szolgáltatásairól
FELMÉRÉS FOLYAMATOS

A könyvtárak több mint 90%-a újra látogatható, és a legtöbben a jövőben is működtetni kívánják a zárvatartás idején bevezetett szolgáltatásaikat, a távoli előjegyzést, hosszabbítást és tájékoztató szolgáltatásokat, új digitális adatbázisaikat, a külső könyvkölcsönzési pontot vagy éppen a könyv-házhozszállítást – derül ki az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézetének legfrissebb, országos felméréséből. 

További részletek

Emlékhelyek napja – Bemutatkozik a Fényképtár
ONLINE RENDEZVÉNY 2021. június 20.

Az Emlékhelyek napja programsorozathoz kapcsolódva rövid videókban mutatjuk be Fényképtárunk új kutatótermét az úgynevezett kápolnatérben. Mesélünk diafilmekről, régi fényképalbumokról, sztereó- és panorámaképekről és jelenkori gyűjteményünkről. Tartson velünk Ön is! 

További részletek

Kalandok a raktárban – ritkaságok, remekművek az OSZK gyűjteményeiből
ONLINE ELŐADÁS 2021. június 16., 17 óra

„Gyere Úristen, nézd meg, itt vagyok” címmel zárul a nemzeti könyvtár online előadás-sorozata. Az istenhez forduló verseknek óriási hagyománya van a magyar költészetben. Visy Beatrix előadásában arról beszél, hányféleképpen szólították meg, mi mindennek nevezték a költők a láthatatlan mindenhatót. És ha már lefesteni nem tudták, milyen érzékszerveket, testrészeket társítottak Istenhez, hogyan kommunikáltak vele, s mindezek milyen Isten–ember viszonyokat rajzoltak ki a 20. század és napjaink lírájában, elsősorban Ady Endre, Babits Mihály, József Attila, Pilinszky János és Nádasdy Ádám költészetében.

További részletek

Magyar adatokkal indult el a kereskedelmi forgalomban nem kapható művek uniós adatbázisa
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Az OSZK és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) közötti együttműködés jóvoltából magyar adatokkal indulhatott el a kereskedelmi forgalomban nem kapható művek adatbázisa, az Out of Commerce Works, amelyet az uniós szervezet fejleszt és üzemeltet. A portál fontos szerepet tölthet be a jövőben a digitalizált jogvédett dokumentumok hozzáférhetővé tételében.

További részletek

A Palota úti gyorslift korlátozott időszakokban használható!
FELHÍVÁS 2021. június 12. – augusztus 9.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti gyorsliftet építési munkálatok miatt a következő hetekben korlátozott idősávokban lehet igénybe venni. A lift az építkezés ideje alatt reggel 9 óra előtt, illetve délután 16 óra után használható. Honlapunkon további információkat talál a nemzeti könyvtárhoz vezető gyalogos útvonalakról.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd