Kedves Barátunk!
2021. június 7.

Kemény Egon pályafutása a magyar kabaré pódiumain színpadi szerzőként és a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházban karmesterként indult. E heti hírlevelünkben egy olyan, az OSZK közreműködésével kiadott kompaktlemezről is olvashat, amelyen a legkiválóbb énekesek szólalnak meg. 

Karády Katalin hangja is felcsendül a közreműködésünkkel kiadott Kemény Egon-kompaktlemezen
CD-sorozat; 4. rész FOLYAMATOS

Kemény Egon (1905–1969) kétszeres Erkel Ferenc-díjas zeneszerző zenei és színpadi karrierjének első húsz évét eleveníti fel az a lemez, amely a zeneszerző születésének 115. évfordulója alkalmából készült el az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) közreműködésével. Az eredeti gramofonfelvételeket az OSZK Színháztörténeti és Zeneműtárának szakemberei mentették meg, akik digitalizálták és restaurálták az alkotóművész hangfelvételeit. A korai magyar dzsessz egyik meghatározó zeneszerzője műveinek egy része a nemzeti könyvtár 2021 januárjában indult Hangtár adatbázisában is meghallgatható. 

További részletek

Felelős gazdasági, ügyviteli döntések – könyvtári támogatással
VIDEÓKONFERENCIA ÉS WORKSHOP 2021. június 9., 9:00–12:20

A konferencia holland példákon keresztül mutatja be, hogy a könyvtár hogyan nyújt gazdasági témájú információszolgáltatást a felhasználók számára,  ismertet egy hazai, ingyenes, nem könyvtári „cikkadatbázist”, valamint összefoglalja a témában a magyarországi könyvtárak által kitöltött kérdőívek tartalmát.  

További részletek

Az első magyar kormányzó
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Hunyadi János (1395–1400 között – 1456. augusztus 11.) kormányzóvá választása volt az első olyan alkalom a magyar történelemben, amikor az országgyűlés kifejezetten kormányzói (gubernátori) méltósággal ruházott fel valakit. Ekkor ugyan volt törvényesen megkoronázott királya az országnak, a hatéves V. László, akit azonban gyámja, IV. Frigyes német király, a későbbi III. Frigyes német–római császár saját hatalmi érdekei miatt, a magyar koronával együtt fogva tartott, és nem engedett Magyarországra.

További részletek

H. Bezzegh Ernő – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Bezzegh Ernő (1901–1982) ceglédi agrármérnök, lelkes lokálpatrióta, a Hajniki Bezzegh család tagja volt. Kisgrafikagyűjtővé válva több ex librist, alkalmi grafikát készíttetett elsősorban ceglédi művészekkel, Nagy László Lázárral, Gulicska Lőrinccel, Kaczur Györggyel és Király Lászlóval. Ex libriseinek fő témája Cegléd városa, illetőleg a családi vonatkozás. 

További részletek

A Palota úti gyorslift átmenetileg nem használható – változás!
FELHÍVÁS 2021. május 25–június 11.

Az Országos Széchényi Könyvtár egyik lehetséges megközelítését biztosító útvonalát, a Palota úti, gyorslifthez vezető bejáratot és magát a gyorsliftet átalakítási munkálatok miatt átmenetileg lezárták. Alternatív gyalogos útvonalként a Karakas Pasa tornya melletti lépcső, a Dísz tér felől a Szent György utca, a Duna-partról pedig a Várkert Bazár főkapuján keresztül elérhető mozgólépcső áll rendelkezésre.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd