Kedves Barátunk!
2020. november 10.

Életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, újságíró, a Magyar PEN Club és az Országos Könyvtári Kuratórium elnöke. E heti hírlevelünkben rá emlékezünk.

Elhunyt Szőcs Géza
Megemlékezés 2020. november 5.

Szőcs Géza azt tartotta, hogy „az emberi civilizáció alapja a könyv.” A nemzeti könyvtárról pedig így vallott: „Számomra a könyvek palackok, amelyekbe valaki, Grant kapitány módjára, valamilyen fontos üzenetet rejtett el. Mindig izgalmas felbontani egy ilyen palackot és megérteni a beléje rejtett üzenetet. A könyvtár pedig az ember által a világról összegyűjthető tudás legnagyobb léptékű lenyomata. Ezek magyarázzák vonzalmamat az Országos Széchényi Könyvtár iránt is, amelybe mindig is a kultikus helyek iránti áhítattal léptem be. A nagy magyar szellemi szentélyek egyike ez. Sorsa évtizedek óta foglalkoztat.”

További részletek

Balogh Ferenc – Ex libris gyűjtők, gyűjtemények. 3. rész
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A Munkák és napok – és kincsek alcímmel jelentkező blogsorozatunkban munkatársaink a gyűjtemények mélyén rejlő kincseket mutatják be olvasóinknak. Vasné dr. Tóth Kornélia, a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtár tudományos munkatársa ex librisekről szóló sorozatának újabb részében a tárban található ex librisek készíttetői közül Balogh Ferencet és gyűjteményét ismerteti.

További részletek

1956 – történelem röplapokon
Online tartalomszolgáltatás Folyamatos

1956 – történelem röplapokon” címmel újabb, mindenki számára ingyenesen hozzáférhető adatbázissal jelentkezett az Országos Széchényi Könyvtár. A nemzeti könyvtárban 1956-ban megalakult Ideiglenes Nemzeti Bizottmány gyűlésén Hankiss Elemér (1928–2015) vetette fel a forradalommal kapcsolatos aprónyomtatványok, dokumentumok gyűjtésének, archiválásának szükségességét. A kezdeményezés hatására felhívás jelent meg a korabeli sajtóban, amelynek eredményeképp a könyvtár dolgozói és mindazon magánemberek, akik fontosnak érezték e dokumentumok megőrzését a jövő számára, megkezdték a forradalom anyagának összegyűjtését.

További részletek

190 éve született az első magyar természetfotós, Divald Károly
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Divald Károly, az első magyar természetfotós az egri líceumban kezdte tanulmányait. Az 1848–49-es szabadságharc után Bécsben végzett gyógyszerészeti tanfolyamot, ezután hat éven át saját gyógyszertárát vezette Bártfán. 1860-ban vásárolt egy használt, kezdetleges fényképezőgépet, amelyen autodidakta módon sajátította el a fotózás szakmai alapfogásait.

További részletek

Kossuth-szobrok – Marosvásárhely. 1. rész
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A székely főváros 1880-ban, a Bem-szobor felavatásával az erdélyi városok közül elsőként adózott az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt. Ezért az sem meglepő, hogy Kossuth halála után, az emlékének bronzba öntéséért versengő városok élvonalában ott találjuk Marosvásárhelyt. Azon sem lepődhetünk meg, hogy a szokásostól eltérő módon viszonylag rövid idő alatt összegyűlt a szobor állításához szükséges összeg. Az utókor tagjaiként mi már tudjuk, hogy Marosvásárhely későbbi legendás polgármestere a város érdekében ennél még jóval többre is képes volt.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd