Kedves Barátunk!
2020. szeptember 14.

A bőrkötésű corvinák titkairól, egy Apponyi Sándor birtokában volt dokumentumról, illetve az ex libris gyűjtőkről és gyűjteményekről szóló új blogsorozatról is olvashat e heti hírlevelünkben.

Mit árulnak el a pöttyök?
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Mi mindent árulhat el egy dokumentum(részlet) a készítőjéről, a korszakról, a dokumentumról? Hétfőnként jelentkező blogsorozatunkban ezekre a kérdésekre kaphat választ az olvasó. Ezen a héten Tóth Zsuzsanna, könyvtárunk Állományvédelmi és Restauráló Osztályának munkatársa a gyűjtemény corvina-kötéseiről oszt meg érdekességeket. A bőrkötésű corvinák díszítésének jellegzetes elemeit kevesen ismerik, és még kevesebben tudják, hogy ezek a pöttyök rátétdíszek.

További részletek

A kardot válaszd, ne a kocsmát! Francis Taaffe levelei Bécs 1683-as török ostromáról
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

A könyvtárunk Régi Nyomtatványok Tárában található Apponyi Hungarica gyűjteményt számos magyar vonatkozású történeti mű gazdagítja. A kiválasztott levélgyűjtemény az 1683-as bécsi ostromban és az azt követő hadműveletekben passzív szerepet játszó Thököly Imre fellépése révén került közéjük. Az ex libris tanúsága szerint Apponyi Sándor példánya volt, az ő adományával került 1925-ben a nemzeti könyvtárba. A mű a Bécs 1683-as ostromában részt vevő császári hadvezér, Francis Taaffe írásait gyűjti össze, amelyekben részletesen beszámol a történtekről; a leveleket fivérének, Nicolas Taaffenak címezte Londonba

További részletek

Ex libris gyűjtők, gyűjtemények
Online tartalomszolgáltatás (blog) Folyamatos

Ex libris gyűjtők, gyűjtemények címmel új blogsorozatunk indul a Térkép-, Plakát- és Kisnyomtatványtárban található ex librisek készíttetőiről és gyűjteményükről. A bevezető részben a műfaj indulásáról és technikai eljárásairól esik szó.

További részletek

Járványügyi rendelkezések 2020. szeptember 1-jétől
Járványügyi rendelkezés Folyamatos

A járványügyi helyzet változása (az emelkedő esetszámok) miatt 2020. szeptember 1-jétől látogatóink és olvasóink számára az orrot és a szájat is eltakaró maszk viselése már nemcsak az olvasói terekben, hanem a könyvtár teljes területén kötelező.

Kérjük minden kedves látogatónkat, hogy maszkról gondoskodjék!

További részletek

Újra elérhető az Arcanum Digitális Tudástár
SZOLGÁLTATÁS Folyamatos

A Nemzeti Kulturális Alap meghívásos pályázaton keresztül nyújtott támogatásának köszönhetően augusztus 15-étől újra elérhető az Arcanum Digitális Tudástár (ADT). Az ADT csaknem 30 millió oldalon több mint 2300 újság és folyóirat, lexikon és egyéb kiadvány online elérését teszi lehetővé a felhasználók számára.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd