vissza
 

A FSzEK cirkuszkönyv-állománya

Az első tájékozódás mélységében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár honlapja semmilyen információt nem tartalmaz az intézmény múltjáról, történetéről. Köztudott azonban, hogy a köteles példányos nagykönyvtárak közül a FSzEK a legkorábbi időktől fogva a szociológiára specializálódott, amit a három külön gyűjteményük, valamint a meglehetősen nagy cirkusz-állományuk jellege is tanúsít.

A régi, még szekrényekben tárolt ETO-szakkatalógus cirkuszra, artistákra és a határterületekre vonatkozó könyvészeti adatainak legfontosabbjai (jelzet, szerző, cím) megtalálhatók a következő linken: http://www.cirkuszkutato.hu/gyujtemeny_online_bibliografia_fovarosi_sze_kt_kp.htm.


 

Az elektronikus katalógusban történő tájékozódás alapján meglehetősen vegyes kép alakítható ki. A „cirkusz” cím szerinti keresőszóval 159 találatot dob ki az alábbi link:

http://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb?pagesize=10&action=find&button=Keres&whichform=simplesearchpage&currentpage=simplesearchpage&database=fszek&text0=cirkusz+&index0=TITL&Submit=Keres%C3%A9s.

A „cirkusz” tárgyszóval 59 tétel ugrik fel:

http://saman.fszek.hu/WebPac/CorvinaWeb?text0=cirkusz&index0=SUBJ&button=Keres&action=find&whichform=simplesearchpage.

Mindkét listát végigböngészve azt találjuk, hogy kimaradtak a McTEKA műhelykiadványai, melyek a Jószöveg Kiadónál jelentek meg. Az embernek az az érzése, hogy szánt szándékkal eltitkolják ezeket a könyveket, annál is inkább, mivel a kölcsönző teremben is a 790-es polcon helyezték el őket, annak ellenére, hogy az ETO jelzetük 791.83(082)1. Mindazonáltal a pontos cím és/vagy szerző megadásával a katalógusban is fellelhető a három inkriminált könyv: H. Orlóci Edit (szerk.): Cirkusz és tudomány, Tóvay Nagy Péter (szerk.): Cirkuszkutatás 2006-2007 és Tóvay Nagy Péter (szerk.): Cirkuszkutatás 2008-2009.

Természetesen számos további tárgy- vagy címszavas kereséssel érdemes próbálkozni (pl. circus, Zirkus, cirque, circo, porond, manézs, stb.), de itt külön is érdemes felhívni a figyelmet a történeti szempontból legértékesebb könyvükre: Artisten-Lexikon (1891 – B 791/16)2.


 


 

1Az igazsághoz az is hozzátatozik, hogy a 791-es szám egyáltalán nem szerepel külön bontásban, de a 790-es állomány nagysága alapján, indokolt lenne a különválasztás.

2A magyar vonatkozású címszavak jegyzetét Alapítványunk készséggel megküldi az érdeklődőknek.


 

megjelenik minden negyedévben