←Vissza

 
Czilczer Olga
ÖRÖKSÉGÜL

Begyúrva, forgatva, facsarva. Ujjaimnál, galléromnál fogva begyömöszölt, összepréselt tegnapi külsőm fertőtlenítve, folttalanítva. Bár ez az új, állítólag a mélyebb rétegekben is tisztító mosópor kérdés, tisztít-e egyáltalán. Lassan már mindennek az ellenkezőjét hiszem. Kettyen a krumpli kronométerem, osztatlan számlapú, mutatók nélküli perckijelzőm, csak az idő állt meg épp.
     Valaki le akarja állítani önműködőmet is. Állóvíz mozgalmasságát, helybenjáró kis történeteit, ki a konyhába, be a szobába, térülő-forduló életem.
     Állítólag megtartva tisztít. De az is lehet, hogy túllő a célon, és összetévesztve színeimet a testidegen szemcsékkel, melyekkel nem a méhecskék poroztak be zöldellő mezőben, de nem ám, intéz el.
     Kifakulok, meglehet, mint régi filmkockák lombhullásai fehéren, feketén, vagy kormozódom, pórusaimban egy-egy testidegennel. Ki kellene teregetni azokat a gyűrt színtelenségeket, koromszem pórusokat, de nem mozdulhatok.
     Persze, néha azért elkalandozom. Felülök egy 8-asra, egy körjáratos 16-osra, mely valójában 61-es. A szoba elmarad, a mellékhelyiség ideiglenes megálló, de suhantomban ablakokban sokszorozódom. Kire melyik arcomat hagyjam?
     Meg- és lemosva, betörve, ráncbaszedve, továbbszínezve-fakítva, vissza-visszaintek a 8-asból, 16-osból, mely valójából 61-es.