←Vissza

 

Belső ruhatár
Horgas Judit

ESTI MESE

Megvárom, amíg a hasamban toporzékoló lábak elcsitulnak, és a már pizsamába bújtatott két nagyobbik gyerek, akik egykor ugyanazt a terepet taposták, kényelmesen elhelyezkednek a nagyágyon. Mostanában ótestamentumi történetekkel szórakoztatom őket lefekvés előtt, némileg egyszerűsítve, magyarázva és rövidítve a szöveget, de a különösen megragadó hangzású részeket szó szerint idézve: És látá az Úr, hogy megsokasult az ember gonoszsága a földön, és hogy szíve gondolatának minden alkotása szüntelen csak gonosz. Megbáná azért az Úr, hogy teremtette az embert a földön, és bánkódék az ő szívében. És monda az Úr: Eltörlöm az embert, a kit teremtettem, a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait, mert bánom, hogy azokat teremtettem. Pár nappal ezelőtt ideáig jutottunk Noé történetében, amikor ötéves fiam tűnődve rám emelte mély-sötét tekintetét, amit csak tőlem örökölhetett, és kibökte a nehezen megkerülhető kérdést: "Szerinted ez jó ötlet volt?"
Esti történeteim az újabb és újabb, zavarba ejtő kérdések ellenére is sikeresnek bizonyultak eddig, ma pedig izgatottan várják, hogy hamarosan megszülető testvérük elődjéről meséljek, Márdokeus unokahúgáról, a szépséges Eszterről, mintha bármiféle történet segíthetne, hogy felfogják a most még elképzelhetetlent. A gyönyörűséges és bátor királyné jajszava: eladattunk, én és az én nemzetségem, hogy kipusztítsanak, megöljenek és megsemmisítsenek minket, így különösen vészjóslónak tetszik, pedig ők egész biztosan nem gondolnak a később megöltekre. A gonosz Hámán mesterkedéseit összeráncolt szemöldökkel hallgatják, és felszabadultan örvendeznek, amikor a király parancsára a Márdokeusnak szánt, ötven könyök magas akasztófára saját házában őt magát kötik fel. A nehézségeknek itt még koránt sincs vége: a király pecsétjével hitelesített irat az álnok tanácsadó halálával sem válik érvénytelenné, ezért a zsidókra az egész birodalomban pusztulás vár. Egyetlen módon menekülhetnek meg: a király újabb rendelkezése lehetővé teszi, hogy védekezzenek támadóik ellen. És leverték a zsidók minden ellenségeiket fegyverrel, megölvén és megsemmisítvén azokat. "És Eszter?" - izgulnak. Mit mondhatnék? A királyné, népének megmentője még arra kéri Ahasvérus királyt, hogy Hámán tíz legyilkolt fiának tetemét akasszák apjuk mellé. Így válik teljessé a zsidó nép győzelme: ellenségeik közül hetvenötezret pusztítottak el, s Adár hónap tizennegyedik napján megnyugodván tették azt vigalom és öröm napjává, Purim ünnepévé, mert Hámán Púrt, azaz sorsot vetett a zsidókkal.
Eddig a bibliai történet, és amíg ők fogat mosnak, én más Esztereken töprengek, valós és képzelt alakokon, a név nyújtotta örökségen, meg hogy a jelentése ('csillag') is a fényhez kötődik, akárcsak Luca lányomé. Gyönyörűséges lesz és bátor - én legalábbis így képzelem. És talán nem akasztatja fel a halottakat.