Vissza

Ismertető a „Historia Romani" 6 részes roma történelmi filmsorozatról

A filmsorozat 8 év alatt készült el a Romédia Alapítvány gondozásában. Elkészítéséhez az OM-PHARE 2003. évi pályázati támogatása és a Soros Alapítvány segítsége adott anyagi fedezetet.  A sorozat 20-23 perces filmekből áll. Az első részt 1997-ben mutattuk be az MTV Patrin magazinjában. A többi öt rész gyártása mostanra fejeződött be

Rendezte: Gábor Péter, írta és a forgatókönyvet készítette: dr. Bársony János, szerkesztette: Daróczi Ágnes, dr. Bársony János, vágó: Wurm Ferenc, gyártásvezető: Tamás Lajos, zenei szerkesztő: Darázs Erzsébet, narrátorok: Avar István, Daróczi Ágnes, Hajtó Aurél, Papadimitriu Athina, Breyer László.

 

A sorozat végigkíséri a romák történelmét az ázsiai kezdetektől napjainkig. A bemutatás módja többrétegű. Az alapot általában a narrátorok által elmondott történelmi, társadalomtörténeti, kulturális antropológiai jellegű ismeretterjesztő szöveg adja. Ennek illusztrálására mások által készített dokumentumfilmek és játékfilmek elemeit, részleteit használjuk, a folyamatokat érzékeltető történeti, tárgyi, néprajzi, stb. dokumentumok, műalkotások felvillantásával. Az így feldolgozásra került dokumentumok száma több ezer, melyeket levéltáraktól, könyvtárak gyűjteményeiből, múzeumoktól és saját anyagainkból kutattunk fel, állítottunk össze. A dokumentumfilm anyagokat (több mint száz) az MTV archívumától, külföldi és hazai gyűjteményektől kaptuk. A játékfilmes idézetek jogait a Magyar Filmarchívumtól, a MOKÉP-től és a forgalmazóktól vásároltuk meg. Ezeken kívül néhány esetben a fellelt dokumentumokat, általunk készített játékfilmes eszközökkel mutatjuk be. Az aláfestő zenei anyag illeszkedik a korhoz, illetve a roma zenei kultúra sajátosságaihoz, sokszínűségéhez. A filmek vizuális látványa is általában több réteget mutat. Alapként leggyakrabban filmeket használunk (játék- és dokumentumfilm), erre jönnek „beúsztatással” a dokumentumok, képek, fotók, „mint diafilmes effektek”.

1. Az első rész a roma nép őshazájával, vándorútvonalával, nyelvrokonaival, Európába és hazánkba érkezésével foglalkozik. A XVI. századig dolgozza fel a romák történelmét, társadalomtörténetét. A legújabb nyelvészeti és antropológiai kutatások alapján mutatja be a legvalószínűbb őshaza teóriákat, valamint a nyugati irányú vándorlás útvonalát, folyamatát. Azokat a történeti, vallási, kulturális és életformabeli kölcsönhatásokat, amelyek a romákat azon időszak alatt érték. Bemutatja e sajátosságok és hatások máig fellelhető nyomait, illetve azokat a törvényszerűségeket, ismereteket, tudásokat, amelyek a romák sajátos vándorló, kereskedő, iparos, szolgáltató életformáját, több mint egy évezredig meghatározták. Az Európába való megérkezés körülményeit, az első integrációt, illetve dezintegrációt, amelyből a romák Magyarországon és a keletebbre fekvő területeken a török birodalom terjeszkedésének hatásai miatt már kimaradtak a XV. század végén, a XVI. század elején.

2. A második résztől kezdődően a sorozat szerkezete - azonosulva a roma történelmi folyamat sajátosságaihoz, illetve a hazai romák történetére fokuszálás igényeihez - kettő, illetve három-osztatú bemutatási módszert alkalmaz. Egyrészt megmutatja az európai- (és világ-) történelmi, társadalomtörténeti, művészeti folyamatokat és ezen belül a romák sajátos helyzetét, történelmét, kölcsönhatásait. A folyamatok tárgyalása során a keleti és nyugati fejlődési utakat külön, sajátosságaiknak megfelelően láttatva. Másrészt a magyarországi (és Kárpát-meden-cei) sajátos történelmi fejlődést és kölcsönhatásokat részletezően is tárgyalja és bemutatja.

A második rész a XVI-XVII. század egyetemes és hazai roma történelmével foglalkozik szélesebb történeti összefüggésekbe ágyazottan. Bemutatja a nyugati, késő feudális, polgárosuló, államilag központosuló, vallásilag türelmetlen, idegenellenes, intoleráns társadalmi viszonyokat, illetve a romák ezekhez való alkalmazkodásának módozatait, a kor történelmének roma hőseit. A keleti területeken és a hanyatlóban lévő oszmán birodalomban élő romák sorsát és ennek történelmi meghatározóit. Bemutatja a hazai roma autonómia- viszonyok továbbélését Erdélyben, a hódoltsági területeken élő romák helyzetét, illetve a Habsburg birodalom keleti védőharcainak hatásait a romák sorsára. Bemutatja a kor hazai romáinak jellemző életforma-csoportjait és kiemelkedő történelmi hőseit, életútjukat.

3. A harmadik rész a XVIII. század egyetemes és hazai roma történelmével foglalkozik. Bemutatja az erősödő központosított államhatalmak, birodalmak törekvéseit a periférikus roma életforma-csoportok üldözése, irtása, pacifikálása, totális ellenőrzés alá helyezése érdekében. Láttatja a polgárosodás, a felvilágosodás korának társadalmi hatásait, tudományos és művészeti érdeklődésének szintjét a romák irányában, a romák életformájának folyamatait és reakcióikat a változó helyzetre, illetve a keleti területek romáinak konzerválódó viszonyait.  Megjeleníti a romák részvételét a Rákóczi szabadságharcban, illetve bemutatja a romák szerepét a kor hazai munkamegosztásában, a különböző roma etnikai csoportok helyzetét, a Mária-Teréziához és II. Józsefhez kötődő kényszerasszimilációs és kényszertelepítő intézkedések hatásait, kritikáját, a romák kiváltságainak megszűnését és alárendelt szerepbe kerülését, amely alapjaiban határozta meg későbbi hazai történelmüket.

4. A negyedik rész a XIX. századi roma történelemmel foglalkozik. Megmutatja a polgári társadalom és állam, illetve a roma közösségek viszonyait, alkalmazkodási stratégiáit, illetve a helyzetek individualizálódását. A kor tudományának és az uralkodó romantikus művészetfelfogás eredményeit és hatásait a romák sorsára. A keleti sajátos fejlődési út zsákutcába kerülését, a romániai cigány rabszolgaság felszámolását, az új, nyugatra irányuló migrációs hullám beindulásának körülményeit, okait. Bemutatja a roma közösségek hazai alávetett helyzetének konzerválódását, és ehhez való alkalmazkodási folyamataikat, életformabeli és munkamegosztási betagozódásukat a kor társadalmába. Az állami "cigányügy" tartalmi kikristályosodását a "vándorcigány" üldözés formájában. A roma zenészek szerepét a nemzeti kultúra tudatának ébrentartásában, a modern magyar nemzeti identitás első megfogalmazódásának időszakában. A romák részvételét a 48-as szabadságharcban. Láttatja a roma nyelvi és kulturális emancipációs törekvések első megnyilvánulásait, a romák szociológiai helyzetét és a polgárosuló környezettel való kapcsolatokat. Illusztrálja a századvég kiemelkedő hazai tudományos eredményeit a romákkal foglalkozó tudományokban (nyelvészet, néprajz, filológia, szociológia).

5. Az ötödik rész a XX. század első felének roma történetét mutatja be. A polgári államok roma-politikáját és a romák polgárosuló életét, kiemelkedő roma művészeket, politikusokat. A romák részvételét az I. világháborúban, a Szovjetunió roma politikájának változásait, a kor tudománya egyes irányzatainak szociál-darvinista, majd fajelméleti megközelítését, majd ezek politikai szemléletként uralomra kerülését a náci birodalomban, a roma Holocaust folyamatait Németországban és csatlós államaiban. Megmutatjuk a magyarországi romák sorsának alakulását a századelőn, majd az első világháború idején, illetve a Horthy korszakban. A sorsukat érintő szabályozásokat és ezek tartalmi jellemzőit. A romák sorsát a II. világháború idején, a magyarországi roma Holocaust, a Pharrajimos történetét, folyamatát.

6. A hatodik rész bemutatja a Pharrajimos utóhatásait a romák sorsára, talpra állási kísérleteiket, integrálódási törekvéseik folyamatát a nyugati államokban, a roma önszerveződési és emancipációs mozgalmak létrejöttét, történéseit. A Szovjetunió elnyomó intézkedéseit és ezek hatását, történéseit a csatlós államokban, illetve a századvég társadalmi és politikai válságának hatásait a roma közösségekre. Magyarországon a fasizmus sokkjából történő kikerülés környezeti akadályait, a társadalmi igazságtételből, földosztásból a romák kimaradását, a Rákosi korszak elnyomó intézkedéseit, a romák szerepét az 56-os forradalomban, a hazai roma emancipációs mozgalom első hullámát, a "szocialista iparosítás" hatásainak eljutását a falvak szélére, a romák tömeges ingázó-segédmunkás életformaváltását, alacsony szintű, de létbiztonságot jelentő viszonyainak kialakulását, működését. A romák kényszerasszimilációját és társadalmi "felemelését" célzó pártállami törekvéseket. A roma emancipációs mozgalom második hullámának jelentkezését, folyamatait, eredményeit, majd a párt, belügyi és politikai szervek totális ellenőrzési eljárásait, szabályozásait, manipulációit. Megmutatjuk a rendszerváltás, valamint az azt kísérő gazdasági- és szerkezeti-válság hatását a romák társadalmi helyzetére, a demokratikus és kisebbségi jogok elérésének elvi lehetőségének jelentkezését és a hozzáférésükhöz rendelkezésre álló lehetőségek elégtelen voltát, az ezekért folyó emancipációs küzdelmeket.