Vissza

 

 

 

 


TUDÁS – KÖR – TÉR

„A művelődés hete – a tanulás ünnepe”

a szombathelyi Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ programjának bemutatása


Projektünkben 2006. március 23-24-25-én egy komplex program megvalósítására törekedtünk, amely mind a szakmai, mind a laikus közönség érdeklődését az élethosszig tartó tanulásra, a megújuló kreatív tudásra irányítja.

3 napos rendezvényünkön a régió sajátosságaiból kiindulva mutattuk be a felnőttképzés sokszínűségét, a határon átnyúló együttműködési lehetőségeket, mintaértékű projekteket, innovatív kezdeményezéseket. A felnőttkori tanulást és a permanens ismeretbővítést népszerűsítő rendezvénysorozatunk egyik fontos eleme volt, hogy a különféle szempontból hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő személyek számára is elérhető legyen, bemutasson számukra is életminőséget javító tanulási megoldásokat.

 

Ünnepi rendezvényünk 3 nagy tartalmi egységből állt:

EU-régiós oktatási, kutatási, felnőttképzési együttműködési lehetőségek – címmel két napos országos szakmai konferenciát rendeztünk;

Tudásakadémia intenzív felnőtt szabadegyetem a sokszínű világról - előadássorozatban érdekes, motiváló, személyiségformáló témájú előadásokat szerveztünk,

„Tudás-Kör-tér” avagy „Aki kimarad, lemarad…” – valóságos és virtuális utazás a tudás különböző állomásaihoz címmel népszerűsítő kampányt és látványos tudásutazást szerveztünk Szombathely belvárosában.

 

EU-régiós oktatási, kutatási, felnőttképzési együttműködési lehetőségek országos szakmai konferenciánkon a legnagyobb érdeklődést az

Eurégiós (Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron megyék, Burgenland) tapasztalatok, együttműködések, fejlesztési lehetőségek a térségben

Magyarországi városok és régiók versenyképessége a humánerőforrások tükrében

Felnőttoktatás és kisebbségi jogok az európai integráció dimenziójában

Képzettség, tudás és foglalkoztatás összefüggései – tudásmenedzsment az elméletben és az alkalmazásban

Esély az egyenlőségre – a képzés és a kultúra, mint a mozgássérült emberek társadalmi integrációjának eszközei

A művelődési intézményrendszer új szerepvállalásai a felnőttképzésben

témák iránt érzékeltünk.

 

A szakmai program részeként tervezett fakultatív tapasztalatszerző, helyszíni látogatásra kicsi volt az érdeklődés.

A rendezvényen az oktatással, felnőttképzéssel, ismeretterjesztéssel és közművelődéssel, valamint a környezeti neveléssel és a hátrányos helyzetű embertársainkkal foglalkozó civil szervezetek kiadványait, a Pécsi Tudományegyetem Tudásmenedzsment kiadványait, továbbá az előadók által hozott kiadványokat, könyveket, felnőttképzési szakirodalmat ajándékoztuk a résztvevőknek. Biztosítottuk a képző intézmények kiállítási és bemutatkozási lehetőségét.

Tudásakadémia Intenzív Szabadegyetem felnőtteknek a sokszínű világról című sorozatunkat alternatív önképző-felnőttkép-ző formának tekintettük. Előadásainkat úgy szerveztük, hogy azok a szélesebb közönség érdeklődését is felkeltsék.

A március 24-én és 25-én elhangzott előadások témái sokszínű világunk és mindennapjaink megéléséhez, értelmezéséhez, a jobb minőségű élni tudás művészetéhez, személyiségünk fejlesztéséhez és kreativitásunk kiteljesítéséhez kapcsolódtak.

Az intenzív szabadegyetemünk célja volt, hogy az egyre összetettebbé, sokrétűbbé váló világunk jelenségeit, egyes elemeit bemutatva segítse hallgatóit abban, hogy könnyebben megtalálják helyüket a globalizálódó, a hagyományos társadalmi, erkölcsi, kulturális és vallási határokat egyre inkább átlépő világban. Olyan tudástartalmak közvetítését céloztuk meg, amelyek a résztvevőket arra ösztönözték, hogy szembe tudjanak nézni a bonyolultság és káosz veszélye keltette félelmekkel, ugyanakkor értékelni és élvezni tudják a sokszínűség, változatosság által kitárulkozó öröm és kíváncsiság érzését. Az előadások változatos témák révén talán segítettek az érdeklődőknek abban, hogy saját egyéniségüket, a világról és önmaguk lehetőségeiről alkotott elképzeléseiket a másság elfogadásával, vagy akár csak tudomásul vételével, a művészetek közvetítő erejével fogalmazzák meg.

 

„Tudás-Kör-tér” avagy „Aki kimarad, lemarad…” valóságos és virtuális utazás során a tudás különböző állomásaihoz rendezvényünk egy népszerűsítő kampány és látványos tudás-körtér volt Szombathelyen.

Újszerű, látványos rendezvénnyel kívántuk emlékezetessé tenni Szombathelyen a „Művelődés Hete- a Tanulás Ünnepe” országos esemény-sorozat helyi programjait. Intézményünk megkereste a megyében működő oktatási, közművelődési, felnőttképzési szolgáltatásokat is nyújtó intézményeket, amelyek rendkívül gazdag lehetőséget kínálnak az ismeretszerzéshez, tanuláshoz, a felnőttek és fiatalok általános és szakmai képzéséhez, továbbképzéséhez. Az intézmények egy jelentős része jól megközelíthető helyen, Szombathely belvárosában, a városközpontban, egymáshoz közel helyezkedik el. Tudásutazásunk lényege az volt, hogy képző intézmények, szervezetek együttműködésével ún. nyitott „Tudás-Állomásokat” alakítottunk ki, amelyek szabadon látogathatók voltak. Az egyes intézményekben a profiljuknak megfelelő képzési, továbbképzési, tanfolyami, ismeretbővítő, készségfejlesztő stb, tanulási-, felnőttképzési formákat mutatták be szakemberek segítségével a látogatóknak. A Tudás-Állomásokra a helyszínek közötti közúton térítésmentesen igénybe vehető DOTTO kisvonat szállította a játékos kedvű érdeklődőket. Az egyes helyszíneken tájékoztatók, játékos bemutatók, sorsolások, internetes lehetőségek, interaktív oktatóprogramok várták a látogatókat. A kisvonat mint – a továbbképző intézmények, szervezetek számára biztosított – egyedi reklámhordozó (zászlók, transzparensek, feliratok stb.) jelent meg Szombathely utcáin.

A tudásállomásokon elsősorban a nyelvi képzők, munka-erőpiaci képzők voltak motiváltak. A Megyei Művelődési Központban számítógépeken próbálhatták ki és tesztelhették a Pécsi Tudományegyetem szakemberei által kidolgozott fogyasztói tudás, tudatos vásárló, interaktív oktatóprogramot.

A pályázó intézmény nem számolt (nem számolhatott) azzal, hogy a képző intézmények a szombati nap miatt kevésbé lesznek aktívak. Több konkrét esetben kaptunk azért visszautasítást, mert a képző intézmények dolgozói a szombati munkavégzést nem vállalták.

Nem volt szerencsés a program időpontjának kiválasztása sem, ugyanis a márciusi időpont nem kedvezett a szabadtéri rendezvényeknek. Tudásnépszerűsítő utazás programunk, a jelentős látogatói létszám ellenére sem nevezhető teljesen sikeresnek, mert a rossz időjárás (eső) miatt a délutáni Tudásutazásnak csak egy része valósult meg.

 

Intézményünk összességében sikeresnek értékeli a pályázati program megvalósulását, mert:

Jelentős létszámú közönség látogatott el a szakmai konferenciára.

Sikeres volt a Tudásakadémia előadássorozat témaválasztása, látogatottsága.

A Tudásutazás program az eső ellenére is népszerűnek bizonyult.

A sajtó, a rádió, televízió beszámolt a programsorozat eseményeiről, a Szombathelyi Rádió egy egész délelőtti adását a felnőttkori tanulásra koncentrálta. Az adás időtartamában a konferencia előadói, a szervező intézmény vezetői nyilatkozatai hangzottak el, továbbá telefonos játékkal keresték meg a lakosságot, és kérdezték meg tanulási szándékaikat, lehetőségeiket, véleményüket az élethosszig tartó tanulásról.

A rendezvény alkalmat kínált arra, hogy több fórumon, a mindennapi életben, intézményekben, iskolákban az emberek többet beszéljenek a tanulás szerepéről, fontosságáról, aktualitásáról.

 

Intézményünk, a rendezvény helyi szervezői javasolják, hogy a programsorozat értékeléseként a nyertes pályázók ré-szére szervezzen meg a pályáztató egy fórumot, ahol elmondhatják tapasztalataikat, véleményüket, problémáikat, hogy az elkövetkezendő esztendőben még sikeresebb, együttműködőbb, népszerűbb rendezvénnyel ünnepelhessük a művelődés hetét, a tanulás ünnepét.

Bagáriné Viszket Katalin