Vissza

TÓTHNÉ HAJMÁSI IZABELLA

ÚJ KORSZAK KEZDŐDÖTT 2005. JANUÁRJÁTÓL

Győrben a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ életében

 

Győr-Moson-Sopron Megye Közgyűlése 2004. szeptember 24-én alapította meg a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Közhasznú Társaságot, és a Kht. 2005. január 1-én megkezdte működését.

Ugyan megtörtént az intézmény gazdasági társasági formává való alakítása, de ez nem jelentett és nem jelent változást szakmai munkánkban, hisz továbbra is “A kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény” értelmében végezzük kötelező közművelődési feladatainkat, és Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatával kötött Feladat Ellátási Szerződésben foglalt feladatokra az önkormányzat biztosítja a fedezetet.

Egyik legfontosabb feladatunknak tekintjük a települési önkormányzatok kulturális munkájának segítését. Ez több területen is megmutatkozik: szakmai segítséget adunk a közművelődési rendeletek elkészítésében, segítünk pályázatok megírásában, gyűjtjük és elektronikus úton feldolgozzuk a közművelődési tevékenységet folytató intézmények, szervezetek és vállalkozások statisztikai adatlapját.

Kulturális programokat tájoltatunk kistelepülésekre, felttek és gyerekek részére egyaránt.

Ezen kívül fontos feladatunk az országos, regionális, megyei közművelődési rendezvények szervezése, gondozása, az amatőr művészeti csoportok segítése. Gondolok itt:

– a kórusok, népdalkörök, népzenei együttesek országos minősítőinek megszervezésére (13. Országos és térségi népzenei minősítő),

– a színjátszás, versmondás országos rendezvényeire (XIV. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó Megyei Döntője, Radnóti Miklós Regionális és Nemzetközi Vers- és Prózamondó Verseny, Kormos István Megyei Vers- és Prózamondó Verseny),

– a vizuális kultúra területének gondozására (Amatőr Artium XIX. Országos Képző- és Iparművészeti Tárlat Megyei Kiállítása).

Mindezeken kívül színházi jellegű előadásokkal és koncertekkel szeretnénk hozzájárulni megyénk művészeti életének színesítéséhez. Ezen programok összeállításánál a minőségre törekszünk, valamint arra, hogy a különböző érdeklődési körű és más-más életkorú emberek megtalálják a számukra legmegfelelőbb programot. A következőkben felsorolt néhány programunk is ezt a szándékunkat fémjelzi: Koncz Zsuzsa, Halász Judit, Zsédenyi Adrienn, Cseh Tamás koncertje, Hatvani Kiss Gyöngyi önálló estje és a Turay Ida Színház Zsákbamacska című előadása.

Szeretnék néhány gondolat erejéig visszatérni a 2005-ös év kezdetére, mely számos szakmai tennivalót hozott a társaság életébe. A teljesség igénye nélkül azokat szeretném kiemelni, amelyek újdonságnak számítottak. Saját elképzelésünk, tervünk alapján elkészíttettük honlapunkat (www.bbmmk.hu), amelyen keresztül folyamatosan megjelentetjük programjainkat, pályázati híradást végzünk és szakmai munkánkról számolunk be.

Hírlevelet adunk ki negyedévente, amelyben tájékoztatást adunk legfontosabb rendezvényeinkről. Ezt a Hírlevelet elküldjük a megye összes településének polgármesteri hivatalába és a közművelődési intézményekbe azzal a szándékkal és céllal, hogy bemutassuk a művelődési központunk szakmai munkáját, és segítsük a települések közművelődési tevékenységét.

Rendezvényeinket igényes, nyomdai úton készített programfüzetekben, illetve meghívókon adjuk hírül, hisz a régi mondás szerint “a jó bornak is kell a cégér”.

Természetesen az a tény is igaz, hogy egy Kht. tevékenységi körébe az üzleti, vállalkozási tevékenység is beletartozik, tehát nem csupán a szorosan értelmezett kultúra területén tevékenykedünk, hanem a versenyszférába is bekapcsolódtunk. De abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy felújított, modern művelődési központot mondhatunk magunkénak. (Néhány adat a felújított épületről: emeletráépítéssel az eredetileg 2348 m2 alapterület 3482 m2 lett. Az átalakításnak köszönhetően nagyobb színpadon fogadhatjuk a programokat. A színházteremben 454 néző foglalhat helyet, 349 fő a földszinten, 105 pedig az emeleti karzaton. A földszinten kávézó nyílt, mely jelenleg az egyetlen füstmentes szórakozóhely a városban. Az első emeleten a kiállító- és két előadóterem, a második emeleten három előadó- és két tükrös próbaterem található. Korszerű öltözők szolgálják a fellépőket és a táncművészeti csoportokat.)

A jövő évi feladataink közül két fontos programot szeretnék megemlíteni.

A 2006. év egyik kiemelkedőbb programsorozata Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzata és a megyei művelődési központ életében a “Kultúrával a Nyugat Kapujában Megyei Fesztivál”, mely reményeink szerint a megye összes amatőr művészeti csoportjának, illetve egyéni fellépőjének bemutatkozási, megmérettetési lehetőséget biztosít kistérségi és megyei fordulókon keresztül a következő kategóriákban: népzene, néptánc, kórus, vers- és prózamondás, klasszikus zene, szólóének, szólóhangszer, egyéb. A felmenő rendszerű programsorozat 2006. januárja és októbere között valósul meg. Ezzel a fesztivállal nem csupán szereplési lehetőséget kívánunk biztosítani az amatőr csoportok számára, hanem az is a célunk, hogy hűségesek legyünk gyökereinkhez, becsüljük meg a múltat, és adjuk át őseink megőrzött tudását, hagyományát, művészetét a következő generációnak.

A másik, egy teljesen más jellegű, műfajú programsorozat, amely még a megyében illetve Győr városában nem volt ez idáig. “Te rongyos élet…” címmel 2006. júniusában megrendezzük az I. Győri Operett Fesztivált, az operett története szempontjából legnagyobb nevek – Lehár Ferenc, Kálmán Imre – örökbecsű, világhírű remekműveinek bemutatásával.

Végezetül azt a tényt szeretném kihangsúlyozni, hogy egy intézmény vagy egy közhasznú társaság működésében az az egyik legfontosabb tényező, hogy a fenntartó illetve az alapító – legyen az önkormányzat vagy közgyűlés – biztosítsa a működéshez szükséges összeget. A BBMMK Kht. kötelező közművelődési feladatainak ellátását a megyei önkormányzat támogatja, finanszírozza, így működésének színvonala nem csökkent, sőt bátran állíthatom, hogy emelkedett, hisz a vállalkozási tevékenységből származó bevételt vissza tudjuk forgatni, fel tudjuk használni a közhasznú tevékenységünk színvonalának emeléséhez.