Vissza

MATISZLOVICSNÉ HORVÁTH ÉVA

ÚT A GRASSALKOVICH MŰVELŐDÉSI KÖZPONTTÓL

A GRASSALKOVICH OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS ALAPÍTVÁNYIG

Közművelődési feladatellátás önkormányzati intézményi, majd civil szervezeti szinten

“Nem is oly rég a hatvani kistérség civil fórumán találkoztunk. Te azon kevesek közé tartozol, akiknek a civil szervezetekkel való együttműködés termékeny szimbiózist jelent, és nincs szakmai elfogultságod (bezárkózásod) az intézményi lét elsődlegessége terén.

Kanyarodjunk egy kicsit vissza. A Grassalkovich Művelődési Központ több lábon álló intézmény volt, a megyében példaértékű szakmaisággal és hatékonysággal. Mi indokolta a megszüntetését? Ez a döntés a “pragmatizmus-lokálpatriotizmus” tengelyre sem helyezhető…

A Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány elnökeként mit gondolsz arról a munkáról, amit eddig végeztél, folytatható-e ez a városban?” – tette fel a kérdést 2005 márciusában a MaiÉRTÉK című újság hasábjain Gál Sándor.

 

Akkor, és mai írásomban is e kérdésre keresem a választ.

Valóban több lábon állt az intézményhálózat, amelyben a Grassalkovich-kastélyban elhelyezett művelődési színterek mellett a Moldvay Győző Galéria, az Alkotótábor és Szabadidőközpont, a Tourinform Iroda, valamint a Pályakezdők Szakiskolája tartozott. A Grassalkovich Művelődési Központ nevet a tűzeset utáni felújítást követően vette fel az intézmény. Közel 20 éven át vezettem azt, melynek a közeljövőben már 30 esztendeje, hogy a dolgozója vagyok. Fiatalon kezdtem itt pályámat. A 80-as években intézményi háttér nélkül dolgoztunk. A vandál pusztítás okozta tűzeset és a felújítás edzetté tett. A felújítást követően szakmai munkánkat új alapokra helyeztük, folyamatosan bővült tevékenységünk. A felnőttoktatás és az ifjúsági munka terén svédországi és angliai kapcsolataink révén több nemzetközi projekt megvalósításában vállaltunk szerepet.

A rendelkezésünkre bocsátott épület sajátosságaiból kovácsoltunk erényt, mivel nem rendelkeztünk nagy terekkel, így az elődök, a kastély-gazda Hatvany család mecénás eszméjét vittük tovább a munkánkban.

Támogattuk a fiatal tehetségeket, segítettük létrehozni a közösségi eseményeket, művészeti esteket, figyelmünk volt a közösségek munkájára. Minderre kiválóan alkalmas volt a kastély épületszárnya.

Több lábon álló intézményt vezettem. Volt és van szakmai hitvallásom, amely a magyar kultúra értékei irányában elkötelezett, és amely megtestesült a hatvani hagyományokban. Azonban a szakmai elismerés, vagy a gazdálkodás terén hatékonyságot biztosító társintézményi lét létrehozása, fenntartása sem jelent olyan stabilitást, amely megakadályozhatna egy – véleményem szerint – hibás testületi döntést. A következmények a kultúrában nem számszerűsíthetők.

Miért is jött létre a Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány (GOKA)?

Megmenteni az értékeket, melyek létrejöttek, mindazt, amit évek hosszú során felépítettünk, vezetésemmel. Úgy éreztem, a folyamatoknak nem szabad megszakadniuk. Ha már intézményi szinten jelentős szűkítésre került sor a közművelődési feladatellátásban (a Városi Könyvtárhoz csatolták a szűkített közművelődési területet, s a tetőtérben kaptunk elhelyezést), s az önkormányzat a helyi rendeletében megfogalmazott közművelődési feladatellátás egy jelentős szeletét megpályáztatta; miért ne vállalhatna ebben részt – a többek közt e célból is létrejött – alapítvány.

Az alapítványt egy magánszemély hozta létre, s számos művész adományaival járult hozzá a törzstőke növeléséhez.

Alapítványunk pályázatot nyújtott be az önkormányzat által közzétett felhívásra.

Egyedüli pályázóként (úgy látszik e feladatellátásra nem tolongnak még a jelentkezők) elnyertük a kötelező közművelődési feladatellátásnak egy jelentős részét.

 

Hogy is nézett ki ez a folyamat?

A GOKA 2004 tavaszán került bejegyzésre.

Széleskörű céljai sorában rendelkezik közművelődési feladatok ellátására való jogosultsággal.

Az alapítvány küldetésének és céljainak meghatározását a kuratórium leendő tagjainak bevonásával alakította ki az alapító.

Átfogó céljaink között fontos szerepet kapott az Unióhoz történő csatlakozás, a regionális szemléletmód.

Hosszú távú stratégiánk kidolgozásánál figyelembe vettük küldetésünket.

Küldetésünk céljául Hatvany Lajos író gondolatait hívtuk segítségül: “A megújult nemzedék csak új műveltségen nőhet fel.”

Szervezetünk menedzsmentjének döntő szerepe van a stratégia és az irányelvek kialakításában. A kuratórium tagjait partneri együttműködés jellemzi.

Szervezetünkben a szakmai munka kapja a legnagyobb hangsúlyt. Alapítványunk társadalmi célját elsősorban a közművelődés szakmai, segítő, szolgáltató tevékenysége útján tölti be.

Kiemelkedő célunk a közművelődési tevékenység ellátása terén:

– Kulturális sokszínűség az Európai Unióban; megtartani, szinten tartani és gazdagítani kívánjuk településünk kulturális palettáját (kiemelt rendezvények, konferenciák, tanfolyamok, továbbképzések).

– Kiemelt célcsoportunk a gyermek- és ifjúsági korosztály, valamint az idős korúak.

– Fontos szerepet kap tevékenységünkben a felnőtt lakosság képzése, nevelése – építve azon felnőttnevelési tapasztalatomra, melyet a hosszú évek alatt szereztem, s “A felnőttnevelés fejlesztésének stratégiája a művelődési intézményekben” címmel szakmai-módszertani kiadvány formájában a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a Minisztérium támogatásával megjelentettünk.

 

Hatvan Város Önkormányzata ez idő tájt hirdette meg a Képviselő-testület döntése alapján, s a 16/2004. (III.25.) sz. rendelete szerint egyes közművelődési feladatok közművelődési megállapodás keretében történő ellátását.

Így vállalkoztunk a kiírt pályázat benyújtására. A pályázat kiírója pályázatában kérte a feladatellátó üzleti tervét, a közművelődési megállapodás megkötésére szóló javaslatát, s jelezte benne, hogy a tárgyi eszközök használatáért bérleti díjat kíván megállapítani.

A pályázatban az Önkormányzat megjelölte a feladatellátás helyszínét (a volt Grassalkovich Művelődési Központ 237,5 m2 területű közösségi terét – a korábbi intézmény alapterületének csupán egy részét), s előírta, hogy a nyugdíjasklub számára heti 5 órában térítésmentesen kell biztosítani a foglalkozások helyszínét, továbbá havi 5 óra igénybevételt más közösségek, és évi 20 nap ingyenes használatot az Önkormányzat számára.

Pályázatunkban közművelődési megállapodás tervezetet készítettünk a kiírásnak megfelelően a közművelődési feladatok ellátására, s benyújtottuk üzleti tervünket.

A pénzügyi kondíciók mellett szakmai programtervet állítottunk össze. Benyújtott elképzelésünk három szintű szakmai programtervet tartalmazott.

A három elképzelés a tervezett szakmai programok számában különbözött, szakmailag megtartva a Művelődési Központ hagyományaiban megjelenő programokat, köztük a kiemelt rendezvényeket is (Összművészeti fesztivál, Kastély Napok, Diákgála).

Az önkormányzat a közepes szintű elképzelést fogadta el, mely szerint havi átlagban három rendezvényt kell megvalósítanunk.

A kötelező közművelődési feladat ellátására az önkormányzattól évi két alkalommal, egyenlő részletben kapunk támogatást.

E támogatási összeg nem elegendő az épületrész működtetésére, szakember alkalmazására és a szolgáltatások biztosítására.

Térítésköteles szolgáltatásaink és egyéb bevételeink, pályázataink segítik elő a feladatterv megvalósítását.

 

A 16/2004. (III.25.) sz. közművelődési rendelet értelmében a GOKA feladatai:

1. (a helyi rendelet 4.§-a szerint) elősegíteni az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, életminőséget és életesélyt javító tanulási-felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtését, működtetését,

2. (5.§) elősegíteni a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárását, megismertetését, a helyi művelődési szokások gondozását, gazdagítását;

3. (6.§) elősegíteni az egyetemes, a nemzeti, a helyi és a kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, az ünnepek kultúrájának gondozását;

4. (7.§) elősegíteni az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét.

 

Az alapítvány a helyi rendeletben meghatározott, a közművelődési megállapodásban rögzített tevékenységtípusokat az önkormányzat finanszírozásának mértékében látja el az évente benyújtott, s jóváhagyott programterv alapján.

 

Ízelítő tevékenységünkből:

– A Szabadművelődési Alapítvány támogatásával “Természeti és Kulturális Örökségünk” címmel kiállítást szerveztünk a térség alkotóművészeinek munkáiból.

– Az alapítvány 1 éves születésnapján együttműködési megállapodást kötöttünk a jászfényszarui Bedekovich Lőrinc Népfőiskolai Társasággal, s kiállítás nyílt a település életéről a Duflex Fotográfiai Stúdió szemével.

Ezen alkalomból Alapítványunk sajtótájékoztató keretében mutatta be tevékenységét intézményi kommunikátor jelöltünk prezentációjával.

– A nyár folyamán Népek játékai játszóházat szerveztünk két turnusban. Az óvónői és népi kisjátékmester játszóház-vezetőnk bemutató foglalkozást tartott a hollandiai testvérvárosunk Maassluis óvónői számára.

Ezen a napon volt vendégünk még Czibolya Erzsébet szájjal festő művész, aki a helyszínen készítette el festményét, s mesélt a gyermekeknek és az óvónőknek alkotói tevékenységéről.

– Az esélyegyenlőség elősegítése érdekében otthont adtunk a jeltolmács tanfolyamnak, a napokban tettek sikeres középszintű vizsgát a résztvevők.

– Alapítványunk működési helyén tartja foglalkozásait –együttműködési megállapodás keretében – a Városi Diákliga Egyesület (a VÁDLI), a Naplemente Nyugdíjasklub, az Életreform Egyesület, a Színes Alapítvány rajzszakköre, a Helytörténeti szakkör, s a Grassalkovich Énekegyüttes – akik a közelmúltban több lépcsőt átugorva fesztiválkórus minősítést szereztek.

– A Grassalkovich-kastély külső felújításának keretében a kastély-korzó projekt részeként turisztikai térinformatikai rendszer és teleház kerül kialakításra alapítványunk területén, s működtetésével a GOKA-t bízta meg az önkormányzat.

– Legfrissebb eredményünk, hogy pályázatot nyertünk az Önkormányzattal közösen az ifjúsági információs és tanácsadó iroda kialakítására és működtetésére, s az átszervezés miatt megtorpant Ifjúsági Centrum projekt – melyet modell kísérletként a Magyar Művelődési Intézet segítségével indítottunk útjára – tovább folytatódhat.

 

Összegezve: a Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány a nehézségek ellenére képes volt megtartani és tovább vinni – a korábban a Grassalkovich Művelődési Központ kereteiben létrejövő és megőrzött – kulturális értékeket és helyi hagyományokat.

Meggyőződésem, tovább fog erősödni alapítványunk, hiszen tevékenységét pályázatok segítségével tovább bővíti, s szoros együttműködést alakított ki több, a kultúra iránt elkötelezett civil közösséggel.

A 2006 elejétől induló teleházban civil sarok kerül kialakításra, ahol a civil szervezeteket érintő kiadványok megtalálhatók lesznek. Működik majd az 1 perces pályázatfigyelő, ahol gyorsan szerezhetnek aktuális információt a pályázati lehetőségekről, pályázati tanácsadást is végzünk.

Meggyőződésem, hogy erősödniük kell a civil szervezeteknek, mert az emberekben él az igény a közösségi értékek iránt.

Szövetkezni kell a civileknek, s ebben legfőképp az intézmények segíthetik a szervezeteket.

A Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány alapítója, támogatói, kuratóriumának tagjai és alkalmazottai felkészültek, és képesek ebben az 5 évre szóló közművelődési feladat-ellátási szerződéses kapcsolatban a folyamatosságot biztosítani és minőséget teremteni, mert Közösséggé csak a közös dolgok élménye, a hagyományok megélése tehet.