Vissza

EGY AUGUR EMLÉKÉRE

Andrássy Mária 1935-2005

Október 17-én eltemettük a magyar kultúra egy jó humorú, fáradhatatlan közkatonáját, sokunk barátját. Sokan emlékeznek gyakran ismételgetett mondásaira. Ezek közül az egyik így hangzott: “Augurok egymás közt ne hazudjanak.” Az augur, mint ismeretes, madárjós volt a római korban, beavatott személy, titkos dolgok, szertartások tudója. Arra akart evvel célozni Mária, hogy bár a gonosz külvilág olykor arra kényszerít minket, hogy szemet hunyjunk a nagyvilág hazugságai és képmutatása felett, magunk között, a szellem napvilágánál, ezt nem tehetjük meg.

Tartva magunkat az ő intéséhez, amikor végigtekintünk hosszú és változatos pályáján, nem hallgathatjuk el, hogy mennyi bánat érte őt családi, magánéleti jellegű és szakmai egyaránt. Nagy és népes, értékőrző polgári családban nőtt fel, ahol a betű szeretetét tanulta. Így lett könyvtáros gyakran és szeretettel emlegette azt a parányi Attila úti közkönyvtárat, ahol pályáját kezdte. Később könyvtárosként került a Népművelési Intézetbe, ahol átképezte magát kutatásszervezőnek és szociológusnak. Ez volt az a munkahely, ahol sokirányú szervezői képességeit a leginkább kibontakoztathatta. Élete fénykora volt, amikor a rendszerváltást közvetlenül megelőzően bábáskodhatott a Történelmi Igazságtétel Bizottsága megszületése körül, amikor pátyolgathatta a fiatal “kóbor szakállasokat”, akik a mai politikus-generáció magját képezik. Szociológusnak tekintette magát akkor is, amikor hatvan felé járva nagyot váltott, és főtisztviselőnek állt a Fővárosi Önkormányzathoz, később a Művelődési és Közoktatási Minisztériumban.

Mária szerette a bonyolult, szinte megoldhatatlan dolgokat mindenüvé rendszert próbált vinni, ha szerették ezt újdonsült kollégái, ha nem. Életének szép, bár rövid korszakát töltötte a Nemzeti Kulturális Alapnál minden, amit addig tanult, összefutott itt: a kultúra összes ága egyszerre, nagy rendszerek működtetése és jobbítása, kapcsolattartás nagy tömegű emberrel, de mindez a kormányzati feszültség és bizonytalanság nélkül. Ekkoriban is jellemző volt rá, hogy kannibáli erővel vetette magát új dolgok megtanulásába: hol a Word szövegszerkesztő művészi tökélyű elsajátítása kötötte le, hol a számítógépes iktatás szellemes vezetése. Bánatai közé tartozott, hogy noha az angol nyelv egyáltalán nem fogott ki rajta, a nyelvvizsgatesztek viszont igen.

Mária szenvedélyesen szeretett olvasni, szerette a férfinépet (noha élete vége felé már azt mondogatta, hogy az ő lakásába egy férfi még csak-csak beférne, de a kabátja már nem…), imádta a jó koncerteket, imádott unokáival az Adrián nyaralni, szerette a finom italokat (igen kis mennyiségben), de leginkább szeretett értelmiségi barátaival csevegni, hírharang lenni, kombinálni mindig jó ügyek érdekében. Nagyon sokat köszönhet neki nagyon nagy számú magyar értelmiségi.

Élete utolsó kalandjaként segített egy vadonatúj kulturális intézményt, a Mai Manó Házat létrehozni. Mikor a betegség megtámadta (és jól tudjuk, milyen sokáig nem adta fel), szép lezárásként ugyanitt könyvtárosként dolgozott, a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtárban.

Mária nagyokat tudott nevetni, a maga kárára is. Egyik utolsó személyes találkozásunkkor elmondtam neki, hogy augur-szállóigéjét idéztem egy nagy tekintélyű régészprofesszornak. A professzor egy pillanatra megállt, és finoman kiigazított: a kérdéses idézet nem augurokról, hanem haruspexekről (béljósokról) szól, így van Cicero “De divinatio” című munkájában… Mária mindezen nagyot nevetett, mondván: akkor ezt is megtanulta…

Mi azért csak maradjunk annál a változatnál, amit ő mondogatott. És tartsuk meg őt emlékezetünkben. És rá való tekintettel is – egymásnak igyekezzünk sohase hazudni.

Török András búcsúztató szavai